Житомирщина є прикладом толерантного ставлення до біженців

Житомирщина є прикладом толерантного ставлення до біженців

28.11.13 11:53 0 942
Житомирська область на півночі межує з Гомельською областю Білорусі, на сході з Київською, на півдні з Вінницькою, на заході з Хмельницькою та Рівненською областями України. Саме з цих територій до регіону потрапляють біженці або особи, які потребують додаткового захисту. Причинами перетину кордону іноземними громадянами в основному є прагнення до кращого життя та ціль потрапити до Європи транзитом через Україну.

Так станом на 1 листопада 2013 року на території області постійно проживає 5997 іноземних громадян та осіб без громадянства: 5745 особам – дозволено постійне проживання на території України та 252 особи – проживають тимчасово.

За інформацією в.о. начальника Управління Державної міграційної служби України в Житомирській області Анатолія Федорчука, з 2005 року по даний час із заявами про надання статусу біженця, а також із заявами про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту по області звернулось 102 особи, з яких у 2013 році – 2 особи. Найбільше звернень по даному питанню в області надійшло від громадян Молдови – 24; Білорусі – 17; Російської Федерації – 13; Узбекистану – 10; Пакистану – 4. Також надано статус біженця громадянину Сьєра-Леоне, який наразі зареєстрований на території Житомирщини.

Під час засідання робочої групи з питань інтеграції біженців та осіб, які потребують додаткового захисту, в українське суспільство на період до 2020 року заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих наголосив: «Житомирщина демонструє толерантне ставлення до біженців. У містах та районах області постійно проводиться інформаційно-просвітницька робота щодо формування толерантності, поваги до культури, мови, звичаїв та традицій представників різних національностей».

Зокрема у системі загальної середньої освіти області забезпечено вивчення державної мови та мов національних меншин відповідно до законодавства. Олевською райдержадміністрацією визначено Олевську гімназію, як базову, в якій проводяться курси з вивчення української мови, історії та культури, державного устрою України для біженців та осіб, які потребують додаткового захисту.

У Житомирі опорним освітнім закладом щодо реалізації питань інтеграції мігрантів та біженців в українське суспільство є ЗОШ №17, в якій навчається 530 дітей 21 національності. У школі середню освіту здобувають представники Азербайджану, Аргентини, Дагестану, Таджикистану, Сирії, Узбекистану, Казахстану, Молдови, Чехії, В’єтнаму, Росії, Білорусі та інших країн. У навчальному закладі напрацьовано досвід роботи з питань виховання толерантного ставлення до оточуючого середовища, усвідомлення учнями значення загальнолюдських моральних цінностей і прийняття їх, розвиток співчуття та розуміння інших, поваги до поглядів і думок.

В області проводиться регулярна робота по взаємодії із засобами масової інформації з метою формування толерантного ставлення до біженців та осіб, які потребують додаткового захисту. Також налагоджено взаємодію із Центром зайнятості щодо сприяння в працевлаштуванні таких осіб, які зареєстровані в установленому порядку в державній службі зайнятості, з урахуванням їх професійного досвіду та освітньо-кваліфікаційного рівня.

Довідково: 22 серпня 2012 року Розпорядженням КМУ № 605-р затверджено план заходів щодо інтеграції біженців та осіб, які потребують додаткового захисту, в українське суспільство на період до 2020 року. З метою виконання зазначеного Плану Управлінням Державної міграційної служби України в Житомирській області розроблений, а 25 квітня 2013 року розпорядженням голови Житомирської обласної державної адміністрації №135 затверджено «План заходів щодо інтеграції біженців та осіб, які потребують додаткового захисту, в українське суспільство на період до 2020 року» та створено робочу групу до складу якої увійшли працівники Управління ДМС України в Житомирській області, профільних установ та організацій.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ