Комерційні банки почали надавати кредити ОСББ для модернізації ЖКГ - Мінрегіонбуд

Комерційні банки почали надавати кредити ОСББ для модернізації ЖКГ - Мінрегіонбуд

28.11.13 12:24 0 876
Банки вивчають можливості надання кредитів ОСББ для впровадження технологій заощадження тепла та води в житлових будинках. У листопаді шість банків взяли участь у профільній дискусії щодо надання кредитів, – повідомила в ефірі каналу БТБ директор департаменту стратегії реформування та розвитку ЖКГ Мінрегіонбуду Наталія Олійник. Вона повідомила, що перші кредити вже отримані.

Питання модернізації житлового фонду для водо- та енергозаощадження стоїть дуже гостро: основні фонди зношені на 65%, через застарілість мереж в Україні 40% води втрачається, а в деяких регіонах – 60%, що істотно впливає на собівартість, а також у 2-3 рази перевищує затрати на ці комунальні послуги порівняно з європейськими країнами. Для змін, зазначає фахівець, насамперед потрібен ефективний власник житла - при 95% приватизації всього житлового фонду в Україні поки що створено всього 16 тисяч об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Найбільш гостро питання заощадження тепла і води стоїть для будинків, зведених до 90-х років минулого століття. Влада, за її словами, підходить комплексно до розв’язання проблеми, розуміючи, що населення не може самотужки впоратися з впровадженням ощадних технологій.

Тому в рамках Національного плану дій щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки розроблені законопроекти з модернізації ЖКГ, які б дали правові підстави для втілення механізму енергосервісних договорів ЕСКО. За її словами проекти змін в бюджетний кодекс, змін до закону про держзакупівлі та закону про енергозбереження вже розглянуті у профільних комітетах парламенту та передані на доопрацювання. Поки що влада починає реалізацію цього механізму з бюджетної сфери. Міністерством розроблені 10 ТЕО проектів в ЖКГ з реконструкції і капітального ремонту будинків, облаштування будинків лічильниками тощо, на це планується виділити 3 млрд грн. «Зараз ведуться переговори із Укргазбанком (з приводу кредитування проектів). Є політична воля і такі рішення будуть прийняті», - наголосила директор департаменту. Вона додала, що в Києві та Дніпропетровську вже реалізуються пілотні проекти з модернізації шкіл та садочків, яка проводиться за кошти приватних інвесторів.

Міністерство також звернулося з бюджетним запитом до Уряду щодо активізації програми отримання пільгових бюджетних кредитів у сфері житлово -комунального господарства. Представниця міністерства зазначила, що в Луцьку затверджена міська програма кредитування, відповідно до якої в перший рік кредит не сплачується, а в наступні сплату відсотків у розмірі 3%, як передбачено Програмою, сплачує міський бюджет.

Нагадуємо, в 2012 році Держбюджетом виділено 40 млн грн. для пільгового кредитування у сфері модернізації ЖКГ.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Києві спалили автобус ...
Наступна новина: Національний банк України ...

КОМЕНТАРІ