Національний банк України ввів в обіг пам’ятну монету

Національний банк України ввів в обіг пам’ятну монету "Микола Амосов"

28.11.13 12:26 0 1013
Національний банк України 26 листопада 2013 року ввів в обіг пам’ятну монету "Микола Амосов".
Участь у презентації цієї пам’ятної монети, що відбулася в Музеї грошей Національного банку України, узяли член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри внутрішньої медицини №2 Національного медичного університету імені О. Богомольця Катерина Амосова, заступник начальника Управління нумізматичної продукції та маркетингу Національного банку України Вікторія Сузанська, а також автори ескізів монети – Наталія Фандікова та Олександр Харук.
Як повідомила Вікторія Сузанська, пам’ятна монета "Микола Амосов" продовжує серію "Видатні особистості України" та присвячена талановитому вченому й славетному хірургові – Миколі Амосову.
"Микола Амосов врятував життя багатьох людей. Його напрацювання в галузях медицини та біокібернетики, літератури та публіцистики високо оцінені і сучасниками, і нащадками. Наша монета є даниною багатогранному таланту великого хірурга, який присвятив своє життя збереженню фізичного і духовного здоров’я людства", − зазначила Вікторія Сузанська.
Крім того, вона розповіла, що монету "Микола Амосов" номіналом 5 гривень виготовлено зі срібла 925 проби, маса в чистоті – 15,55 г, тираж її становить 5 000 штук, а вартість (з футляром) – 395 гривень. Придбати пам’ятні монети можна в територіальних управліннях Національного банку України та дистриб’юторів Національного банку України з продажу пам’ятних монет.
Катерина Амосова, дочка Миколи Амосова − ученого, громадського діяча, письменника, академіка Національної академії наук та Академії медичних наук України, засновника і директора Інституту серцево-судинної хірургії, під час презентації монети подякувала Національному банку України за високу відзнаку його діяльності та зауважила: "Мій батько вважав, що головне – це працювати та бути людиною. Людиною високоморальною, совісною та відповідальною за свою справу. І він таким був. Він жив так, щоб поважати себе. Я впевнена, що ці принципи дали йому змогу залишити той спадок в історії, який сьогодні так гідно відзначив Національний банк України, присвятивши монету до 100-річчя з дня народження Миколи Амосова".
Олександр Харук висловив загальну думку всіх авторів, які працювали над створенням монети: "Ми не мали сумнівів, що саме слід зобразити на монеті, присвяченій видатному кардіохірургу. На аверсі монеті розміщено стилізоване зображення електрокардіограми, у центрі якого − серце, а на реверсі зображено його портрет. Кожен із нас сумлінно та відповідально поставився до своєї роботи, так само, як до кожного пацієнта ставився Микола Амосов. Сподіваємося, що ця монета сподобається нашим співвітчизникам та нагадає про легендарного хірурга".

Заступник начальника Управління нумізматичної продукції та маркетингу Національного банку України Вікторія Сузанська
0.00 - 0.55

Автор ескізів монети – художник Олександр Харук
0.55 - 1.11

Член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри внутрішньої медицини № 2 Національного медичного університету імені О. Богомольця Катерина Амосова
1.11 - 2.12

Вручення монети
2.12 - 2.20
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Комерційні банки почали ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ