Розчинні ліки з високим вмістом натрію шкідливі для серця

Розчинні ліки з високим вмістом натрію шкідливі для серця

29.11.13 08:23 0 1037
Багато лікарських препаратів містять натрій, неконтрольоване вживання якого веде до ризику появи гіпертонії, інсультів та інфарктів, встановили британські вчені.

Про це пише British Medical Journal (BMJ).

Вчені з Університету Данді під керівництвом доктора Якоба Джорджа порівняли ризики серцево-судинних ускладнень серед пацієнтів, які приймають шипучі розчинні ліки з вмістом натрію, і тих, хто такими препаратами не користувався. Період досліджень тривав з 1987 по 2010 роки. Середній відрізок спостережень за пацієнтами склав трохи більше семи років. За цей час серед 1,2 мільйонів британців було зареєстровано понад 61 тисячу інсультів, інфарктів та інших порушень у роботі судин.

Автори зробили правку на індекс маси тіла, паління, споживання алкоголю, спадковість, вживання інших ліків й інші фактори, що можуть вплинути на серцево-судинну систему.

З’ясувалося, ризик інфарктів, інсультів або відмови судин у пацієнтів, які приймають шипучі й розчинні ліки з вмістом соди, на 16% вищий, ніж у тих, хто приймав ті ж ліки, але у формах без використання натрію.

Крім того, пацієнти, які вживали шипучі ліки, у 7 разів частіше мали високий кров’яний тиск, а рівень загальної смертності у цій категорії був на 28% вищим.

«Призначати ліки із вмістом натрію треба з обережністю, а пацієнти, що приймають їх, повинні обстежуватися на предмет гіпертонії», – наголошують вчені.

Автори дослідження вважають, що вміст у ліках натрію (соди), що використовується для швидкого засвоєння препарату в організмі, має маркуватися на упакуваннях з врахуванням денної норми споживання, як це робиться для продуктів харчування.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 29 листопада 2013 року ...
Наступна новина: Найтаємничішим місцем ...

КОМЕНТАРІ