В Івано-Франківській області "16 днів проти гендерного насильства"

В Івано-Франківській області "16 днів проти гендерного насильства"

29.11.13 10:09 0 1100
Саме під такою назвою з 25 листопада по 10 грудня в усіх регіонах України проходить акція, приурочена до Міжнародного дня боротьби за ліквідацією насильства стосовно жінок.

Мета акції в Україні – привернути увагу громадськості до двох актуальних проблем: попередження насильства в сім’ї та торгівлі людьми, а також активізації діяльності громадських об’єднань і державних установ з метою попередження насильства, захисту прав жінок та чоловіків в Україні. Серед державних структур провідна роль в цій діяльності належить Міністерству внутрішніх справ України.

Проблема насильства в сім’ях є досить серйозною не лише для України, а і для багатьох країн світу. Її небезпечність полягає в тому, що прояви насильства і жорстокості в сім’ї не лише руйнують гармонію і злагоду в родині, а й виступають однією з передумов злочинності в суспільстві.

Згідно із Законом України «Про попередження насильства в сім’ї» в органах внутрішніх справ заходи щодо попередження насильства в сім’ї здійснюють служба дільничних інспекторів міліції та кримінальна міліція у справах дітей, які: виявляють причини і умови, що сприяють проявам насильства в сім’ї, вживають у межах своїх повноважень заходів щодо їх усунення; беруть на профілактичний облік осіб, схильних до вчинення насильства в сім’ї, та проводять виховно-попереджувальну роботу з ними; відвідують сім’ї, члени яких перебувають на профілактичному обліку, за місцем їх проживання і проводять з ними профілактичну роботу; виносять офіційні попередження членам сім’ї про неприпустимість вчинення насильства; приймають та розглядають у межах своїх повноважень, визначених законом, заяви і повідомлення про насильство в сім’ї або про реальну загрозу його вчинення; вживають відповідних заходів щодо його припинення, а також дій членів сім’ї, що спрямовані на виконання реальної загрози вчинення насильства; повідомляють членів сім’ї, де виникає реальна загроза вчинення насильства або де було вчинено насильство в сім’ї, про права, заходи і послуги, якими вони можуть скористатися; направляють жертв насильства в сім’ї до спеціалізованих установ для осіб, які вчинили насильство в сім’ї, та жертв такого насильства; виносять захисні приписи у випадках, передбачених цим Законом; контролюють виконання вимог захисних приписів; направляють осіб, які вчинили насильство в сім’ї, до кризових центрів для проходження корекційної програми; взаємодіють із спеціально уповноваженим органом виконавчої влади з питань попередження насильства в сім’ї, з органами опіки і піклування та спеціалізованими установами для осіб, які вчинили насильство в сім’ї, та жертв такого насильства у питаннях попередження насильства в сім’ї; надають інформацію з питань його попередження на запит уповноважених органів; здійснюють інші повноваження щодо попередження протиправних дій, передбачених законом.

Повноваження кримінальної міліції у справах дітей поширюються на випадки, коли жертва насильства в сім’ї або особа, стосовно якої існує реальна загроза вчинення насильства в сім’ї, а також особа, що вчинила насильство в сім’ї, не досягли 18-річного віку.

Кодекс України про адміністративні правопорушення, а саме ст. 173-2 передбачає відповідальність за вчинення насильства в сім’ї. За невиконання захисного припису передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу – від 51 до 170 грн, виправних робіт – від 1 до 2-х місяців та адміністративного арешту – від 5 до 15 діб. За вчинення легких тілесних ушкоджень при прояві насильства в сім’ї може настати кримінальна відповідальність згідно ст. 125 Кримінального кодексу України, якою передбачено такі види відповідальності: штраф – від 850 до 1700 грн, громадські роботи – від 200 до 240 годин або виправні роботи до 1 року, адміністративний арешт до 6-ти місяців, обмеження волі до 2-х років.

З метою попередження насильства в сім’ї правоохоронці проводять виступи перед населенням, в трудових колективах, навчальних закладах з питань учинення стосовно них насильства в родині або реальної загрози його вчинення. Громадяни можуть звернутися до працівників міліції з питань надання інформаційної допомоги та юридичних консультацій жертвам насильства в сім’ї.

СЗГ УМВС України

в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: В Закарпатській області у ...

КОМЕНТАРІ