Хмельниччина: здоров’ю громадян – особливу увагу!

Хмельниччина: здоров’ю громадян – особливу увагу!

30.11.13 09:38 0 1051
Глобальне поширення ВІЛ-інфекції відіграло значну роль у виникненні вторинної епідемії туберкульозу навіть у тих країнах, де протягом останніх десятиліть відзначалось значне зниження захворюваності. Однією з причин втрати працездатності, здоров'я, інвалідності та смертності населення є поширення туберкульозу. В Україні та на Хмельниччині досягнуто стабілізації епідемічних показників щодо туберкульозу, однак й надалі необхідно вживати заходів у боротьбі з недугою.

під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Вадима Гаврішка відбулося засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу в режимі селекторної наради з заступниками голів РДА, головних лікарів ЦРЛ, фтизіатрів та інфекціоністів.

На порядок денний засідання обласної ради винесено два питання. Перше стосувалося епідситуації в області з ВІЛ-інфекції/СНІДу у першому півріччі 2013 року, аналізу роботи кабінетів «Довіри» та впровадження АРВ-лікування.

Друге питання стосувалося медико-соціального супроводу та формуванню прихильності до лікування хворих на туберкульоз на амбулаторному етапі.

По першому питанні виступив головний лікар обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом Олександр Касяндрук . Він зазначив, що у І півріччі 2013р. в області проведено близько 50 тис. скринінгових обстежень на антитіла до ВІЛ, що на 3,8% менше минулорічного. Це відбулося за рахунок зменшення на 5,7 % кровоздач донорів, на 5,2% кількості вагітних та 10,8% кількості призовників.

У кількісному вигляді обстежено на 38% більше осіб, обстежених з профілактичною метою та на 17% більше осіб, обстежених анонімно. Загальна інфікованість населення зменшилася і складає 0,34 проти 0,47 минулого року.

Щодо роботи кабінетів Довіри та впровадження АРТ на районному рівні слід зазначити, що вони створені в усіх територіальних одиницях області. Спеціалісти вищевказаних кабінетів Довіри пройшли підготовку з питань призначення АРТ, лабораторного супроводу та можливими негативними наслідками прийому ВААРТ.

Практика наближення спеціалізованої медичної допомоги до місця проживання пацієнтів, призвела до зниження смертності від СНІДу, зниження рівня передачі ВІЛ від матері до дитини, для пацієнтів це зменшення затрат на дорогу, економія часу та в разі отримання інвалідності можливість відвідування спеціалістом пацієнта на дому.

Зважаючи на віддаленість районних центрів від обласного, планується в наступному році створити ще 4 сайти з впровадження АРТ у Волочиському, Городоцькому, Красилівському, Теофіпольському районах. Оцінюючи розвиток епідемічної ситуації та існуючу якість медичної допомоги, можна стверджувати, що в області організована адекватна система діагностики, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД.

Розглядаючи друге питання, заступник головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру зазначила, що найбільш важливим заходом контролю за туберкульозом є його ефективне лікування, оскільки це запобігає формуванню резервуару інфекції та поширенню нових випадків захворювання серед населення. Одним із факторів, що сприяє поширенню туберкульозу, є труднощі в отриманні повноцінної протитуберкульозної медичної допомоги соціально - уразливими групами населення.

Але добре відомо, що дотримання режиму лікування туберкульозу найважливіша умова стабільного успіху терапії туберкульозу, а значить зменшення поширення туберкульозу серед населення.

Вадим Дмитрович зазначив, що розроблена обласна цільова соціальна програма протидії захворювання на туберкульоз на 2013-2016 роки, де вказано на необхідність формування прихильності до лікування хворих на туберкульоз шляхом надання їм соціальної допомоги.

Крім того, в Україні в рамках реалізації програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» за фінансової підтримки Глобального Фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією був започаткований проект «Медико-соціальний супровід та формування прихильності до лікування туберкульозу» під супроводом патронажних медичних сестер Товариства Червоного Хреста України.

Посадовець акцентував увагу присутніх на необхідності консолідації зусиль представників влади та медичних працівників задля подолання цих важких хвороб, що існують в країні та Хмельниччині, зокрема.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ