Режим кинув за ґрати іще одного активіста Евромайдану – свободівця Романа Біленького

Режим кинув за ґрати іще одного активіста Евромайдану – свободівця Романа Біленького

30.11.13 09:44 0 775
29 листопада 2013 року Шевченківський райсуд Києва ув'язнив іще одного учасника столичного Евромайдану свободівця Романа Біленького. Активіста ВО "Свобода" засудили до двох місяців тримання під вартою, доки триватиме досудове слідство. Проти націоналіста порушено кримінальну справу за статтею 345 Кримінального кодексу України, яка передбачає до п’яти років позбавлення волі.

Активіста Евромайдану Романа Біленького затримали напередодні прямо посеред вулиці особи в цивільному та без жодних пояснень доправили в Шевченківський райвідділ міліції Києва. Проти націоналіста порушили кримінальну справу за участь у акції протесту проти політики уряду, яка відбулася в рамках Евромайдану.

Суддя Шевченківського райсуду Циктіч В.М. за клопотанням слідчого Максима Морозова (заступник начальника слідчого управління ГУ МВС у м. Києві) ув'язнив свободівця на два місяці. Аргументом для взяття хлопця під варту стало те, що він є безробітним, а тому, на думку слідчого, може бути небезпечним для суспільства. Прокурором у справі націоналіста є Висоцький М.В., який так само добивався ув’язнення свободівця. Водночас зауважимо, що, згідно із законодавством України, на час слідства тримати під вартою підозрюваних можна лише в разі, якщо проти них порушено кримінальну справу, яка передбачає обмеження волі терміном понад 5 років.

Варто зазначити, що слідчий у справі свободівця, зачитував обвинувачення українською мовою, ледве вимовляючи слова. Тож більш ніж очевидно, що текст для міліціянта було складено заздалегідь – націоналістів судять за вже написаним на Банковій сценарієм.

На розгляд справи свободівця до суду прибув народний депутат України від ВО «Свобода» Валерій Черняков. Працівники суду відмовлялися повідомити парламентареві, в якому кабінеті розглядають справу Біленького, не заважаючи на те, що Валерій Черняков назвався та пред’явив посвідчення народного депутата.

Коментуючи вирок суду, Валерій Черняков зауважив, що хлопця кинули за ґрати, попри те, що він раніше не був судимий, а також має хворого батька. Слідчий же «аргументував», що націоналіст є потенційним злочинцем, адже є безробітним. Окрім того, він буцімто може тиснути на свідка, яким у справі є «беркутівець».

«Якщо дотримуватися логіки слідчого, то можна половину країни посадити до в’язниці, лишень тому, що вони є безробітними і, відповідно, – «небезпечними для суспільства». Рішення суду є абсурдним. Суддя попросту виконує замовлення Банкової, кидаючи за ґрати незгодних із політикою режиму», – заявив народний депутат.

Нагадаємо, що 27 листопада Печерський районний суд Києва ув'язнив терміном на 60 діб двох свободівців, які брали участь у Евромайдані в Києві. Зокрема, за ґрати на час досудового слідства було відправлено киянина Віталія Благодарного та Олега Матяша зі Львівщини. Останній, до того ж, є інвалідом третьої групи та має вагітну дружину (http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/044756/).

29 листопада зранку працівники міліції навідалися додому до активіста Деснянської районної організації ВО "Свобода" в Києві Ігоря Бердєннікова. Не заставши свободівця вдома, міліціянти ходили по домівках його сусідів зі світлиною націоналіста, намагаючись з'ясувати місце його перебування (http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/044817/).

Цього ж дня представники міліції відвідали домівку ще одного учасника столичного Евромайдану. Цього разу міліціянти розшуковували активіста Святошинської районної організації ВО "Свобода" в Києві Андрія Лесюка (http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/044841/).

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Міндоходів області: ...
Наступна новина: «Електронкою» відзвітували ...

КОМЕНТАРІ