Експерт: Це галичани домоглися розгляду Голодомору у Лізі Націй

Експерт: Це галичани домоглися розгляду Голодомору у Лізі Націй

01.12.13 17:47 0 734
Великий голод у радянській Україні справив настільки велике враження на українців, які були тоді громадянами Польщі, що у липні 1933 р. у Львові понад 40 громадських організацій створили понадпартійний Комітету рятунку України.

До його складу увійшли представники всіх політичних течій, включно з націоналістами. Не увійшли у цей Комітет лише комуністи Східної Галичини. І з ініціативи Комітету рятунку України через структури міжнародного Червоного Хреста справа голоду в Україні з’явилася у порядку денному Ліги Націй.

Про це у програмі «Історична Правда» (в ефірі телеканалу ZIK 30 листопада о 21.00) у дискусії з ведучим – Вахтангом Кіпіані – заявив декан гуманітарного факультету Українського Католицького Університету, доктор історичних наук Ігор Скочиляс.

«На жаль, у той час світова спільнота розраховувала на входження у Лігу Націй СРСР, тому серйозної політичної заяви з цього приводу не ухвалили. Ліга Націй обмежилася лише рішенням про необхідність надати голодуючим України гуманітарну допомогу. Та й уряд Польщі у той час дуже розраховував на підписання угоди про дружбу з СРСР, тому влада Речі Посполитої намагалася не допомагати утікачам з території радянської України. Так польські прикордонники навіть обстрілювали тих українців, які намагалися втекти від голоду через кордон», – додав пан Скочиляс.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: У Львівській області за ...

КОМЕНТАРІ