Закарпатський рекордсмен – смачний і дешевий

Закарпатський рекордсмен – смачний і дешевий

01.12.13 13:05 0 1014
Закарпатський сорт ківі… Здавалося б, це вигадка, допоки не потрапиш на подвір’я ужгородця Генріха Стратона. 22 роки тому селекціонер почав виводити новий сорт, який пізніше назвав «Ківі Карпат Стратона». Екзотичні рослини витримують навіть найлютіші зими. Урожай “волохастиків” цьогоріч збирали наприкінці жовтня, а от постояти вони можуть аж до весни.

“Мій інтерес до цієї екзотичної рослини виник, коли ще був студентом другого курсу біологічного факультету УжНУ. Мені сподобалися нові плоди, які тільки з’явилася на вітчизняному ринку та в магазинах, тому що до того часу їх узагалі не було. Як біолога мене зацікавило саме походження цієї рослини і чи є можливість вирощувати її в нас, – пригадує Генріх. – Після того я почав посилено вивчати історію селекції, зокрема те, як працювали новозеландські селекціонери, щоб вивести ківі як новий фрукт. Можна сказати, що ця рослина створена на базі дикоростучих актінідій давнього Сходу: Китаю і частково Росії. Відповідно в самій генетиці рослини могли бути закладені гени морозостійкості. Я відходив від цієї гіпотези і намагався отримати бодай би одну рослинку, яка виявить цю якість”.

Водночас пан Генріх зізнається, що в селекційні роботі важливим є везіння. Адже тоді, у 90-х, були висіяні сотні тисяч сіянців, яким, незважаючи на відсутність утеплення, таки вдалося перезимувати. Утім жоден із них тоді міг і не виявити морозостійкості.

– Чому ви вирішили присвятити цьому весь свій час?

– Я завжди займався селекцією, але після того, як результати моєї роботи стали відомі широкому загалу, продовжив працювати над цим більш цілеспрямовано. Моя мета була вирощувати ківі на своїй плантації і дати можливість кожному бажаючому мати його в себе на городі.

Я почав цікавитись тим, як його садити та як за ним доглядати. Увага людей до цієї екзотичної ягоди підштовхнула мене до того, що зараз займаюся тільки цим: хобі переросло в роботу. Моя невелика плантація, яка займає близько 9 соток землі, повністю засаджена ківі. Тут ростуть як плодоносні кущі, так і саджанці.

– Чи примхливі ці рослини?

– Вони є абсолютно непримхливими, більше того, ківі набагато простіше вирощувати, ніж виноград. Це пояснюється тим, що останній, як і всякі фруктові дерева, потребує багатократної обробки отрутохімікатами, а ківі – ні. Тому я вважаю, що ця рослинка є простішою за виноград.

– Яким був цьогорічний урожай ківі?

– Щедрим. З 5-метрового куща ми зібрали до 30 кг ківі, а з усієї плантації – близько тонни. Вони дуже солодкі й ароматні. Між іншим, один такий плід містить добову норму вітаміну С.

– Тобто можна сказати, що ваш ківі значно кращий за магазинний?

– Так, безсумнівно. Такою є не тільки моя думка, а й знайомих. Справа в тому, що імпортні плоди ківі збирають ще недостиглими, а для того, щоб вони довше постояли (адже транспортують їх здалеку), однозначно обробляють різними отрутохімікатами. Натомість ківі, вирощені мною, є абсолютно екологічно чистим продуктом.

– Яким чином зберігаєте свій урожай і як його реалізовуєте?

– Плоди ківі зберігаю в невеликих фруктових ящиках. Температура приміщення для цього повинна бути від 0 до 6 градусів із нормальною вологістю. Таким чином їх можна зберігати не менше 5–6 місяців. Приміщенням може слугувати звичайний підвал, де закарпатці зазвичай тримають узимку овочі та фрукти.

Усі роки я продавав свій урожай. Виходило приблизно по 10 грн. за кілограм, коли на ринку в той час ціна ківі становила близько 20–25 грн. Цьогоріч мій урожай дуже швидко розійшовся по знайомих, родичах та друзях. Дещо ми залишили для себе на зиму. З цього “китайського аґрусу” виходить чудове варення, джеми та наливки.

– Про що мріє селекціонер Генріх Стратон?

– Я мрію створити показову плантацію ківі. Швидше за все, вона знаходитиметься в Сторожниці і займатиме близько гектара. Це робиться не для вирощення плодів, а для популяризації того, яким має бути правильний зразок плантації ківі. Тож люди, які бажають вирощувати цей фрукт, на власні очі зможуть побачити, як потрібно за ним доглядати, щоб це принесло свій результат.

Христина БІКЛЯН

«Карпатський об’єктив»

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Російські кредити не ...

КОМЕНТАРІ