В Закарпатській області договір на оренду житла врятує від неприємних сюрпризів

В Закарпатській області договір на оренду житла врятує від неприємних сюрпризів

01.12.13 11:21 0 729
«Доброго дня! У мене є договір з господинею на оренду в її квартирі кімнати. Рієлтер оформив його на півроку (це було 3 місяці тому). Оренда вважається, напевно, нелегальною (без сплати податку державі), я точно не знаю. Господиня хоче виселити мене днями, хоча в договорі прописано, що вона повинна попередити про це за два тижні. Чи має такий договір хоч якусь юридичну силу? І що мені робити, якщо вона просто виставить мене й мої речі з кімнати? Віктор, Мукачево».

Цей договір має юридичну силу за умови, що складений письмово та скріплений підписами сторін. Такий документ є цілком легальним, тобто повністю відповідає вимогам закону за формою його укладення. Податковим агентом за цим договором (тобто тим, хто зобов’язаний сплачувати податки), згідно з чинним законодавством, виступає той, хто отримує кошти від оренди, тобто орендодавець, а до орендаря, тобто до вас, не може бути ніяких претензій з боку податкової. Саме орендар зобов’язаний декларувати свої доходи від здачі в оренду належного йому майна та сплачувати податок із доходів. Факт несплати орендодавцем податків не є підставою для розірвання договору чи визнання його недійсним. Підстав для дострокового виселення вас з орендованого помешкання (кімнати) в орендодавця немає, хіба що самі умови договору складені таким чином, що є яка-небудь «зачіпка», котра могла б визначати ваші дії як вагоме чи істотне порушення умов договору й одночасно надавала б право орендарю ставити вимогу про дострокове розірвання або припинення договору оренди. Якщо таких «хитромудрих» умов у договорі немає, то не слід переживати. Навіть якщо власник помешкання намагатиметься виселити вас силою, є підстави визнати через суд його дії як неправомірні та вимагати у зв’язку з цим відшкодування шкоди. Дещо цікавою у цьому випадку є роль міліції у «розборах» щодо виселення. Власниця не має законних підстав виселити вас проти вашої волі із займаного помешкання без рішення суду про це, без відповідного виконавчого документа, який видасть суд на підставі винесеного рішення, що набрало законної сили, без участі державним виконавців, котрі виконуватимуть це рішення суду. Якщо за відсутності вищенаведених документів власниця не полишатиме своїх протиправних намірів та погрожуватиме викликом міліції, то не слід хвилюватись, адже ця обставина, як не дивно, може бути для вас корисною в майбутньому. Виклик міліції буде зафіксовано документально, оскільки спір між вами є по суті цивільно-правовим, міліція не має права вживати яких-небудь примусових заходів чи заходів впливу на ситуацію. Саме з цих причин вона в письмовій формі відпише заявниці про неможливість вирішити спір через відсутність компетенції міліції займатися цими питаннями. Для вас ця ситуація хороша тим, що намір, попри умови договору оренди, достроково виселити вас на вулицю буде документально зафіксований міліцією та може бути використаний як доказ протиправних намірів хазяйки в майбутньому судовому спорі. Намагайтесь яким-небудь чином документувати протиправні дії господині: звукозапис, свідки тощо.

Разом із тим пам’ятайте, що інколи такі конфлікти є наслідком непорозумінь із приводу інших обставин, і щоб не шкодити здоров’ю один одному, можливо, слід вчасно порозумітися та вибрати певне компромісне рішення або просто вибачитись за тимчасові незручності й усунути саму причину конфлікту. Якщо ця стратегія не для вас, то керуйтеся роз’ясненнями, викладеними з початку тексту.

Віталій БУРИШИН

«Карпатський об’єктив»

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Вакарчук закликав Схід і ...
Наступна новина: Дмитро Фірташ обіцяє ...

КОМЕНТАРІ