Польський аналітик вважає, що українській енергетиці потрібна тривала перебудова для роботи в умовах асоціації з ЄС

Польський аналітик вважає, що українській енергетиці потрібна тривала перебудова для роботи в умовах асоціації з ЄС

02.12.13 16:54 0 885
Польський аналітик енергетичного ринку Анджей Щесняк (Andrzej Szczesniak) вважає, що українському енергетичному сектору потрібна підтримка і тривала перебудова для готовності працювати в умовах асоціації з ЄС. Про це він сказав у ексклюзивному коментарі каналу БТБ. Експерт зазначив, що підвищення ціни на енергоресурси боляче вдарило б і по вітчизняній промисловості через її високу енергозатратність, і по населенню.

«Ціна енергії. Це вирішальне питання для України, суспільство якої не дуже заможне, а її промисловість дуже енерговитратна. Якби Україна пристала на ці умови і підвищила ціни у два, а той чотири рази, то це, на мою думку, вбило б її промислове виробництво. По-друге, громадянам було б дуже складно оплачувати високі рахунки. Окрім ЄС, підвищення цін також вимагав Міжнародний валютний фонд у переговорах із Україною. Це вирішальне питання для Києва, але виконати цю вимогу дуже складно», - сказав він.

Аналітик також вважає, що ЄС не надає достатньо підтримки Україні в питаннях транзиту газу від Росії до Європи. На думку Щесняка, Україна може втратити контроль над транзитом у разі повної імплементації Енергетичної хартії. «Ці законодавчі норми не мають такого впливу сьогодні. Але їхній вплив посилився б, якби угоду із ЄС підписали», - сказав він.

Експерт також додав, що в результаті відкриття ринку європейські компанії отримуватимуть більше доходу, оскільки поки українські не можуть витримувати з ними конкуренції.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Завершився ХІІІ ...
Наступна новина: В Чернігівській області ...

КОМЕНТАРІ