Сплата єдиного внеску членами фермерських господарств

Сплата єдиного внеску членами фермерських господарств

02.12.13 19:42 0 858
До переліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄСВ), визначеного чинним законодавством, не включені члени фермерських та особистих селянських гос¬подарств. Проте такі особи мають право на добровільну сплату ЄСВ.
Залежно від обраного виду страхування добровільна сплата єдиного внеску забезпечить цим особам право на пенсійне страхування, загальнообов'язкове держав¬не соціальне страхування на випадок безробіття, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатнос¬ті та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.
Суму, з якої нараховуватиметься єди¬ний внесок, члени фермерських або особистих селянських господарств визначають для себе самостійно, однак така сума не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску і більшою, ніж макси¬мальна величина бази нарахування єдиного внеску.
Зазначені особи сплачують єдиний внесок залежно від обраного виду загальнообов'язкового державного соціального страхування.
Якщо такі особи обрали загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван¬ня, то ЄСВ вони сплачують у розмірі 33,2%. У разі, коли вищезгадані особи обирають загальнообов'язкове державне соціальне страхуван¬ня на випадок безробіття, єдиний внесок вони сплачуватимуть у розмірі 1,5%. Якщо ж такими особами обрано загальнообов'язкове державне соціальне страхуван¬ня у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, ЄСВ вони будуть сплачувати за ставкою 1,9%. Єдиний внесок за ставкою 1,51% члени фермерських або особистих селянських господарств сплачуватимуть у випадку обрання ними загальнообов'язкового державного соціального страхуван¬ня від нещасного випадку на виробництві та про¬фесійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.
За бажанням члени фермерських та особистих селянських господарств можуть взяти участь у всіх чотирьох видах загальнообов'язкового державного соціального страхування. Відтак ставка єдиного внеску становитиме 38,11% від бази нарахування (33,2 + 1,5 + 1,9 + 1,51).
Зазначені особи сплачують єдиний внесок щомісяця у розмірі, встановленому в договорі про добровільну участь, за кожний місяць до 20 числа місяця, наступно¬го за місяцем, за який він сплачується. У разі достроко¬вого розірвання договору сплачені суми єдиного внеску поверненню не підлягають.
Члени фермер¬ського господарства, особистого селянського господар¬ства формують і подають самі за себе звіт протягом 30 календарних днів після закінчення строків дії договору. Звітним періодом є тривалість дії договору. Звіт подається за формою згідно з додатком 6 до Порядку, затвердженого наказом Міндоходів України від 09.09.2013 № 454.

Інформаційно-комунікаційний відділ
Головного управління Міндоходів у Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Олег Тягнибок: «Влада ...
Наступна новина: При продажі власної c/г ...

КОМЕНТАРІ