Закарпатці будьте пильні – не потрапляйте на гачок шахраїв

Закарпатці будьте пильні – не потрапляйте на гачок шахраїв

03.12.13 08:48 0 1010
Б.А.Н.К. – це не БАНК!

Прес-служба Управління Національного банку України в Закарпатській області повідомляє, що на телефонну лінію “довіри” Управління Національного банку України в Закарпатській області (далі – Управління) від громадян все частіше надходять запитання щодо неправомірних дій при наданні небанківськими установами фінансових послуг.

З метою упередження та недопущення прямого чи опосередкованого обману споживачів фінансових послуг Управління вважає за необхідне повідомити таке.

Інформація громадян про сумнівні установи, що пропонують послуги громадянам у м. Ужгород (“Б.А.Н.К. ЕРСТЕ” (вул. Минайська,16), “Перший Страховий БАНК” (вул. Новака 22/1), “Б.А.Н.К. ЮЕЙ” (пл. Кирила і Мефодія, буд.5, кімн.429), ПП “ТФК “Європейський кредит” (пл. Кирила і Мефодія, буд.5, кімн.905) в окремих випадках збігається з повідомленнями правоохоронних органів в засобах масової інформації про здійснення оперативно-розшукової роботи щодо підтвердження шахрайських дій з боку осіб, причетних до створення та роботи подібних суб’єктів.

Згідно зі статтею 15 Закону України “Про банки і банківську діяльність”, слово “банк” та похідні від нього дозволяється використовувати у назві лише тим юридичним особам, які зареєстровані Національним банком України як банк і мають банківську ліцензію. Виняток становлять міжнародні організації, що діють на території України відповідно до міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України та законодавства України.

Зважаючи, що відповідно до вищезазначеного закону БАНК – це юридична особа, яка на підставі банківської ліцензії має виключне право надавати банківські послуги, відомості про яку внесені до Державного реєстру банків, Управління радить перед укладенням договору з’ясовувати інформацію щодо наявності в установи такої ліцензії та її номер, дату видачі Національним банком України.

Законодавством України визначено вимоги до змісту та форми кредитних договорів, порядку їх укладання. Проте договори, які пропонуються клієнтам в більшості установ, що містять у своїй назві абревіатуру Б.А.Н.К., не являються кредитними договорами по суті та передбачають оплату клієнтом “консультаційних”, “юридичних послуг за супроводження ведення справи”, “вступних внесків”, інших платежів на користь такого суб’єкта господарювання без подальшого обов’язку надання ним кредитних коштів. На жаль, більшість громадян, що звертаються до Управління, визнають, що не вважали за потрібне не тільки проаналізувати, але й навіть прочитати умови договору, перед його підписанням.

Важливо пам’ятати, що підписуючи договір людина має детально ознайомитися з його умовами, отримати консультацію щодо незрозумілих пунктів у працівника суб’єкта, з яким укладає договір, а у разі виникнення сумнівів, отримати компетентну юридичну консультацію.

Оскільки згідно з нормами Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору, а сам договір є обов’язковим для виконання обома сторонами, підписавши договір, що містить умови подібні до зазначених вище, людина ризикує понести значні фінансові втрати, натомість не отримавши жодної суми кредитних коштів.

Щоб вберегтися від рук шахраїв при отриманні кредиту треба пам’ятати:

- уважно читайте документ, який підписуєте;

- договір підписують дві сторони (або три і більше сторін у разі укладання багатостороннього договору) ;

- однією з сторін договору повинен бути банк (а не Б.А.Н.К. чи інші завуальовані назви) ;

- підписуйте тільки такий договір, в якому чітко визначено обов’язок іншої сторони надати Вам кредит;

- також є підозрілим, якщо у Вас не запитують про місце роботи, дохід, не вимагають поручителя, їм не цікаво, чи в змозі він повернути кредит, запитують тільки паспорт та ідентифікаційний код;

- не давайте посередникам оригінали документів;

- відсутність договору на посередницьку діяльність – важлива ознака того, що на вас вийшли шахраї;

- при роботі з кредитним брокером вас повинна насторожити вимога про оплату комісії наперед;

- офіс має порожній та млявий вигляд;

- у мережі інтернет про фірму немає жодних даних;

- не підписуйте документи, якщо вам не дають їх забрати для попереднього вивчення з собою додому (наприклад, для того, щоб показати юристу).

Стосовно нагляду за діяльністю вищезазначених суб’єктів, Управління повідомляє наступне.

Відповідно до статті 55 Закону України “Про Національний банк України” Національний банк України здійснює нагляд за дотриманням банками, їх підрозділами, афілійованими та спорідненими особами банків на території України та за кордоном, банківськими об’єднаннями, представництвами та філіями іноземних банків в Україні, а також іншими юридичними та фізичними особами банківського законодавства, нормативно-правових актів Національного банку і економічних нормативів.

Управління просить звертати увагу, що абревіатура Б.А.Н.К. не визначає належність суб’єкта до банківських установ, тому наглядові функції Національного банку України на такі суб’єкти не поширюються.

Підтвердити або спростувати факт шахрайських дій, зафіксувати фактичні дані про протиправні діяння таких суб’єктів можливо за умов проведення відповідної оперативно-розшукової роботи, яка не входить до переліку функцій Національного банку України.

Громадянам, які постраждали від шахрайських дій подібних суб’єктів, рекомендуємо звертатися до правоохоронних органів та в органи захисту прав споживачів (Закарпатське обласне управління у справах захисту прав споживачів знаходиться за адресою: 88000, м. Ужгород, пл. Петефі, 14, е-mail: uzss@ukr.net, факс: (0312) 61-63-74).

Підтвердити/спростувати отриману інформацію можна за телефонами Управління (0312) 61-93-15, 61-93-46, 61-93-14.

Повідомляє Прес-служба Управління Національного банку України в Закарпатській області.

«Карпатський об’єктив»

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: До Міжнародного Дня ...

КОМЕНТАРІ