У Львівській області у Салашці вшанували героїв-повстанців

У Львівській області у Салашці вшанували героїв-повстанців

03.12.13 15:09 0 837
1 грудня 2013 року біля села Салашка Бродівського району на місці повстанської криївки відбулося вшанування пам'яті полеглих героїв за участі активістів села та місцевого пароха о.Петра Мазурка. Священик відправив панахиду за загиблими повстанцями, після молитви відбулося віче.

Своїми спогадами про подію поділився місцевий мешканець 86-літній Василь Гарасимчук. Церковний хор храму Св. Апостолів Петра і Павла зі Салашки підготував програму із патріотичних пісень та віршів. Активно долучилися до вшанування пам'яті і пластуни зі сусіднього села Гаї. Вони разом зі своїм керівником, пластункою-сеньорою Наталією Чижик, яка також була і ведучою дійства, підготували патріотичне привітання. Свій вірш "Пам'яті нескорених" прочитав і 11-річний Назарій Панькевич, який також є праправнуком одного з полеглих героїв – "Вишні".

Нагадаємо, що хрест на місці криївки у лісі між селами Салашка та Боратин споруджено за сприяння ВО "Свобода" у листопаді 2008 року.

Довідка: У 1945 році 11 повстанців, які перебували у цій криївці, видав зрадник. Повстанець Петро Попович ("Карпо"), який стояв на варті, побачивши ворога, повідомив побратимів. Ті, відстрілюючись, почали відступати. Сам же загинув. Загинув у цьому бою також і заступник провідника кущової боївки Петро Гарасимчук ("Вишня"), який з кулеметом прикривав відхід хлопців. Семен Гарасимчук був у той час відомим громадсько-політичним діячем Салашки.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Закарпатська область: у ...
Наступна новина: Тернопілля: «Єдиний вихід ...

КОМЕНТАРІ