Ще одного учасника Евромайдану засуджено за участь у мирних протестах

Ще одного учасника Евромайдану засуджено за участь у мирних протестах

03.12.13 20:00 0 894
3 грудня 2013 року відбулося засідання Шевченківського районного суду Києва, на якому було обрано запобіжний захід для депутата Корецької районної ради Рівненської области від фракції ВО “Свобода” Олександра Солоненка. Націоналістові призначили 60 діб тримання під вартою у слідчому ізоляторі.

Варто зазначити, що під час засідання, де обирали запобіжний захід для О.Солоненка, біля Шевченківського районного суду відбувався пікет, до якого долучилися не тільки представники рівненської обласної “Свободи”, а й націоналісти з инших регіонів України.

Нагадаємо, що 1 грудня свободівця було затримано під час подій, що сталися на Бесарабській площі біля пам'ятника Лєніну. В результаті затримання Олександр дістав тілесних ушкоджень. За даними судово-медичної експертизи, на тілі Солононека є видимі сліди побоїв від кийків “беркутівців”. Також варто зазначити, що затримання націоналіста здійснювали представники Рівненського спецпідрозділу “Беркут”, які впізнали свободівця і, можливо, саме тому й затримали. Попередньо Олександрові Солоненку інкримінували вчинення злочину, передбаченого ст. 296 ч. 3 Кримінального кодексу («Вчинення хуліганських дій та опір представникам правопорядку»), за що свободівцю загрожує до 5 років ув'язнення. Проте 2 грудня Олександра було звинувачено вже за ч. 4 тієї ж статті, тепер йому загрожує до 7 років позбавлення волі. Єдиним доказом у цій справі є фото Олександра біля місця подій, де видно, як він спокійно стоїть за кілька метрів від кордону співробітників рівненського “Беркута”, не ховаючи обличчя, і не чинить будь-яких дій, які можна було би трактувати як «протидію правоохоронцям». Доказів, що засвідчують хуліганські дії свободівця, у слідства просто немає.

Учора за ініціятиви народного депутата України від фракції ВО “Свобода” Олега Осуховського було підписано клопотання про взяття на поруки Олександра народними депутатами свободівцями Олегом Осуховським, Юрієм Михальчишиним, Ігорем Янківим та депутатом від ВО “Батьківщина” Василем Пазиняком. Також Олег Осуховський звернувся до прокурора Києва М.Безкишкого щодо безпідставного затримання О.Солоненка, оскільки доказів його вини немає.

«Немає жодних доказів вчинення Олександром цього злочину, окрім слів рівненських “беркутівців”, які під час розгону демонстрації після подій на Бесарабській площі впізнали його, можливо, саме тому й затримали. Солоненко спокійно стояв осторонь подій та спостерігав за розгоном демонстрації, а коли невідомі особи, що намагалися демонтувати пам'ятник Лєніну, почали тікати – він як старша людина просто залишився на місці, за що і був затриманий. Під час затримання Солоненка жорстоко побили: на його плечах, ногах, спині сліди від застосування ґумових кийків. Найганебнішим фактом для працівників міліції та рівнян є побиття Сашка нашими ж рівненськими правоохоронцями. Зі свого боку, хочу зазначити, що робитиму все можливе для того, щоби довести невинуватість Солоненка та звільнити його», – прокоментував ситуацію народний депутат України Олег Осуховський.

Зрештою, суд у якості запобіжного заходу депутату Корецької районної ради від фракції Всеукраїнського об'єднання “Свобода” Олександру Солоненку було призначено 60 діб тримання під вартою у слідчому ізоляторі.

Нагадаємо, що 27 листопада Печерський районний суд Києва ув'язнив терміном на 60 діб двох свободівців, які брали участь в Евромайдані у Києві. Зокрема, за ґрати на час досудового слідства було відправлено киянина Віталія Благодарного та Олега Матяша зі Львівщини. (http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/044756/).

29 листопада зранку працівники міліції навідалися додому до активіста Деснянської районної організації ВО "Свобода" в Києві Ігоря Бердєннікова. Не заставши свободівця вдома, міліціянти ходили по домівках його сусідів зі світлиною націоналіста, намагаючись з'ясувати місце його перебування (http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/044817/).

Цього ж дня представники міліції відвідали домівку ще одного учасника столичного Евромайдану. Цього разу міліціянти розшуковували активіста Святошинської районної організації ВО "Свобода" в Києві Андрія Лесюка (http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/044841/).

29 листопада Шевченківський райсуд Києва ув'язнив іще одного учасника столичного Евромайдану свободівця Романа Біленького. Активіста ВО "Свобода" засудили до 2 місяців тримання під вартою, доки триватиме досудове слідство. Проти націоналіста порушено кримінальну справу за статтею 345 Кримінального кодексу України, яка передбачає до 5 років позбавлення волі (http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/044871/).

Прес-служба Рівненської обласної організації ВО «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Олег Тягнибок: «Партія ...
Наступна новина: Олег Тягнибок: «Шляху назад ...

КОМЕНТАРІ