Зростання безготівкових розрахунків свідчить про довіру та зручність у використанні сучасних засобів платежу.

Зростання безготівкових розрахунків свідчить про довіру та зручність у використанні сучасних засобів платежу.

04.12.13 12:05 0 748
Зростання безготівкових розрахунків – тенденція у всьому світі, бо це економічно, зручно, безпечно, заощаджує час та витрати. Наша країна також в тренді. Останніми роками в Україні, як і у всьому світі, зростає ринок платіжних карток і безготівкових розрахунків. Це зумовлено, насамперед, появою нових електронних платіжних засобів – безконтактних платіжних карток, мобільних платіжних інструментів, збільшення банкоматів та платіжних терміналів, популярністю та зручністю здійснення розрахунків в мережі Інтернет.
«Для Національного банку України пріоритетом є активізація та поширення безготівкових розрахунків в Україні», - зазначає начальник відділу методології та організації роздрібних платежів за допомогою спеціальних платіжних засобів Управління політики роздрібних платежів Департаменту платіжних систем Національного банку України Дмитро Макаренко.
Про тенденцію довіри до безготівкових платежів свідчать цифри. За три квартали 2013 року обсяги операцій з використанням платіжних карток зросли на 23,3% в порівнянні з аналогічним періодом 2012 року. Кількість операцій також зросла та становила майже 970 мільйонів гривень. Частка безготівкових платежів за зазначений період становила 16,7% від загальної суми операцій, тоді як за 2012 рік цей показник становив 12%, а за 2011 рік – лише 8,1%. Обсяг безготівкових операцій з використанням платіжних карток збільшився на 75,3%. і становить понад 108 млн. грн.
Важливим фактором для зростання є і розвиток інфраструктури обслуговування - збільшилась кількість банкоматів та терміналів, наразі банками встановлено майже 39 тисяч банкоматів та 195 тисяч терміналів.
“Статистичні дані констатують той факт, що українці звикають до безготівкових розрахунків, − впевнений Дмитро Макаренко. − Сьогодні все частіше розрахунки за товари та послуги відбуваються з використанням різних платіжних інструментів. Тобто громадяни розуміють та користуються перевагами таких розрахунків». Тому що це – зручно, швидко та безпечно.
Актуальною умовою широкого розповсюдження безготівкових платежів є питання захищеності платіжних карток та проведення безготівкових розрахунків з їх використанням.
“Національний банк України постійно працює над питанням унеможливлення будь-яких випадків шахрайства з платіжними засобами та веде активний діалог з державними органами і банками щодо проведення просвітницьких заходів серед українців, незважаючи на те, що сьогодні питома вага збитків від шахрайських дій досить мала та становить менше 0,0002% ”, − наголосив Дмитро Макаренко.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Слідчо-оперативні ...

КОМЕНТАРІ