В Закарпатській області сядеш п’яним за кермо – залишишся без авто

В Закарпатській області сядеш п’яним за кермо – залишишся без авто

05.12.13 10:37 0 1023
Верховна Рада збільшила штрафи для тих, хто любить сідати за кермо напідпитку.

Нещодавно український парламент посилив відповідальність за водіння транспорту у стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння. За закон проголосували 260 народних обранців із 380 зареєстрованих у сесійній залі. Відтепер водій, який сів за кермо напідпитку, буде змушений заплатити близько 17 тисяч гривень. Згідно із такими новаціями, сума штрафу за перше порушення становитиме до 6 000 грн. Однак це ще не все: водія можуть позбавити прав на 3–4 роки, а термін адмінарешту сягатиме від 7 до 10 днів.

Якщо вас зловили у нетверезому стані за кермом удруге, то за таке порушення доведеться викласти від 6 000 до 8 000 грн. Повторний штраф тягне за собою позбавлення прав до 5 років, а також арешт до 15 діб та платне вилучення авто. Що це означає? Автомобіль вилучають, продають, а кошти повертають вам. У випадку, якщо водій після всіх штрафів і без водійських прав знову сів за кермо п’яним, то він заплатить максимальний штраф – 17 000 грн.

За інформацією ДАІ, керування автомобілем у нетверезому стані є головною причиною ДТП в Україні. За рік за участю п’яних водіїв було здійснено близько 15 тис. дорожньо-транспортних пригод. Практично щодня у ЗМІ з’являється інформація про криваві аварії, винуватцями яких стали саме особи, котрі сіли за кермо у нетверезому стані.

Статистика свідчить, що захмелілих водіїв і на закарпатських дорогах вистачає. За даними УДАІ, в області станом на жовтень 2013 року на автошляхах було скоєно 62 ДТП за участю водіїв у нетверезому стані. З січня по жовтень зафіксовано 372 постанови суду, які надійшли до підрозділів ДАІ про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу за керування транспортними засобами у нетверезому стані.

За словами працівників Закарпатської ДАІ, саме в ДТП, скоєних водіями напідпитку, дуже висока смертність, а також травмування. Йдеться як про самих водіїв, так і їхніх жертв. До прикладу, цьогоріч у жовтні на автодорозі Мукачево – Рогатин сталася страшна ДТП. П’яний водій на джипі не впорався з керуванням і збив велосипедистку та пішохода. Травмованих доставили до Рахівської районної лікарні: 15-річний хлопчик одразу помер, а 55-річна жінка, впала в кому. Того ж місяця під час святкування весілля в селі Костилівка Рахівського району гість “викрав” наречену і потрапив з нею у ДТП. Постраждалих доставили до Рахівської районної лікарні з переломами і струсом головного мозку. Місяцем раніше вщент п’яний водій перекинув багатотонну фуру на автобусну зупинку в самісінькому центрі Тячева. На жаль, подібних прикладів можна наводити безліч. Щодня на дорогах нашої області з’являються сотні п’яних водіїв, які становлять потенційну загрозу і для себе, і для оточуючих.

Що стосується самих водіїв, то вони від подібних новацій у ПДР не в захваті. Кажуть, що керманичі розкішних автівок новий закон на собі не відчують: як їздили п’яними, так і їздитимуть, а от для простих громадян платити високі штрафи буде проблемно.

“Підвищення штрафів у нашій країні – це нова “годівниця” для працівників ДАІ, – розповідає водій з багаторічним стажем Степан. – До прикладу, днями, коли їхав уранці на роботу, мене зупинив “даїшник”. Висловивши свої безпідставні претензії, хотів мене оштрафувати. Звісно, я все “владнав”, запропонувавши половину суми від штрафу. А тепер виходить, що платитиму вдвічі більше”. Опитані нами водії загалом зійшлися в думці, що відтепер буде значно дорожче відкупитися, отож такий удар по кишені мав би зупиняти їх сідати зі “святковим настроєм” за кермо.

До слова, чималі штрафи за водіння у нетверезому стані за кордоном вважаються нормою. До прикладу, в США сума такого штрафу може потягнути до 10 тисяч євро, а у Великобританії – до 7 тисяч. У Франції, якщо п’яний водій спричинив ДТП, то штраф сягатиме і 30 тисяч євро. У Німеччині – від 500 євро, а от у Норвегії – від 770 євро.

В Україні, здається, проблему водіння напідпитку не викорінити жодними штрафами, навіть позахмарними. Бо ж завжди знайдуться ті “всемогутні”, яких не злякають ні високі штрафи, ні ризик опинитися за ґратами чи позбутися авто. Адже вони знають: безкарність у нашій країні безмежна, тут усе можна вирішити хабарами та високими чинами. Прислів’я «Закон, як дишло, куди зайшло, туди й вийшло» стосується саме них.

Христина БІКЛЯН

«Карпатський об’єктив»

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ