Чи з’явиться на Закарпатті угорський округ?

Чи з’явиться на Закарпатті угорський округ?

05.12.13 15:05 0 1027
21 листопада Верховна Рада ухвалила перший закон з євроінтеграційного пакету – зміни до виборчого законодавства. «За» голосували конституційною більшістю у 365 народних депутатів. Проти були лише комуністи.

Прийняття нового закону про вибори кардинально не змінює систему голосування, однак має суттєвий вплив на Закарпаття. У новій редакції закону (ст. 18) ідеться, що межі одномандатних округів визначаються з урахуванням інтересів членів територіальної громади та компактності проживання на відповідній території національних меншин. Отже, згідно з новим положенням, місця, де компактно проживають окремі національні меншини, повинні входити до одного виборчого округу. У випадку, якщо кількість виборців, що належать до національної меншини, є більшою, ніж необхідно для формування одного виборчого округу, округи формуються таким чином, щоб хоч в одному з них виборці, які належать до нацменшини, становили більшість від кількості виборців.

Найчисельнішою нацменшиною на Закарпатті є угорці, що нараховують близько 150 тисяч чоловік і компактно проживають у Берегові, Берегівському районі, а також у прилеглих до нього угорських селах сусідніх районів: Виноградівщини (так звана Затисянщина), Ужгородщини та Мукачівщини.

Таким чином уже на наступних виборах до Верховної Ради України може бути сформовано угорський округ, але не відомо, в яких межах. Справа в тому, що закон регламентує тільки принципи, за котрими будуть формуватися округи. А безпосередньо перед виборами їх межі має оголосити ЦВК. Окрім того, як показує практика, у нас полюбляють змінювати закони про вибори перед голосуванням. А враховуючи те, що закон підписувався під саміт Україна – ЄС, то перед виборами його ще можуть «переосмислити».

Варто зазначити, що подібний округ вже існував на виборах у 1998 та 2002 роках, коли голосування проводилося за змішаною системою. У 1998-му цей округ тягнувся аж до Солотвина в Тячівському районі. У 2002 році округів було на 1 більше, тому конфігурація змінилася. Відрізали частину угорських сіл Мукачівщини та додали кілька сіл Виноградівського району. Потім набула чинності пропорційна система, і потреба в ньому відпала. А під час останніх парламентських виборів, коли знову була повернута змішана система, виборчі одномандатні округи поділили зовсім по-іншому, таким чином, щоб угорці не становили більшості в жодному з них.

Важливим є факт, що офіційний Будапешт у зв’язку з цим неодноразово наголошував на створенні угорського виборчого округу на Закарпатті. Цим кроком наша влада гарантовано б забезпечила українським угорцям представництво у Верховній Раді мінімум одного депутата. У 2011 році це навіть стало причиною непідписання, уперше за 18 років, протоколу міжурядової комісії України та Угорщини щодо прав нацменшин.

Отже, якщо новий закон усе-таки набуде чинності, тоді, щоб максимально охопити місця компактного проживання угорців, потрібно буде включити до складу угорського округу повністю або частково райони, які знаходяться у прикордонній смузі: частину Ужгородського району, Берегово і район, окремі села Мукачівщини та Виноградівщини. У такому разі навіть без угорських сіл Хустщини та Тячівщини угорці тут становитимуть більшість.

Як би там не було, але, якщо новий закон набуде чинності, межі округів точно будуть змінені. Як саме, залежить від багатьох факторів, у тому числі політичної волі влади, внутрішньої ситуації в країні перед виборами, підписання чи непідписання договору про асоціацію з ЄС та багатьох інших.

Руслан ФАТУЛА

«Карпатський об’єктив»

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Вивчення стану ...

КОМЕНТАРІ