В Закарпатській області міліція спільно з владою та громадськими організаціями протидіє торгівлі людьми

В Закарпатській області міліція спільно з владою та громадськими організаціями протидіє торгівлі людьми

06.12.13 14:16 0 1087
В Ужгородському прес-клубі днями відбула прес-конференція, присвячена старту на Закарпатті проекту із впровадження Національного механізму взаємодії суб’єктів, які протидіють торгівлі людьми.

2 грудня увесь світ відзначає День боротьби з рабством. На Закарпатті стартував проект із впровадження співпраці між усіма суб’єктами, які здійснюють заходи з протидії торгівлі людьми. Він дасть змогу підсилити спроможність органів влади, правоохоронців та громадських організацій для виявлення постраждалих та реалізації їх прав.

Координуюча роль при такій співпраці належить Департаменту соціального захисту населення Закарпаття, яке очолює Віктор Мацола. Не стоїть осторонь цієї проблеми й міліція.

Як розповіла Олена Замлинська, старший інспектор відділу по боротьбі з торгівлею людьми УМВС України в Закарпатській області, фахівці відділу тісно співпрацюють з колегами із відділу кіберзлочинів. Адже злочинці вербують дівчат для секс-індустрії не на дискотеках, як раніше, а через Інтернет.

За час роботи відділу на Закарпатті виявлено 4 кримінальні правопорушення. Зокрема, факти продажу двох дівчат в Угорщину та продаж малолітніх дітей для жебракування. Останніх продавали самі матері, які перебували у важкому матеріальному стані.

З лютого на Закарпатті 6 осіб отримали статус постраждалих від торгівлі людьми. Ще 5 заяв перебувають на розгляді. Чимало закарпатців досі не знають, що можуть претендувати на допомогу від держави та отримати статус постраждалого. Адже чимало з них нікуди не звертаються після того, як постраждали від трудової чи сексуальної експлуатації, були втягнуті у примусове жебрацтво чи злочинну діяльність. Від подібного можна постраждати не тільки за кордоном. На жаль, активно триває і внутрішня торгівля людьми, а крім того, в Україні є випадки експлуатації іноземних громадян. Саме у рідній країні постраждали і ті особи, яким вже надано статус потерпілих на Закарпатті.

До цього часу в Україні загалом та на Закарпатті зокрема допомога особам, які постраждали від торгівлі людьми, надавалася переважно громадськими та міжнародними організаціями. А віднедавна в державі запрацював Національний механізм взаємодії суб’єктів, які протидіють торгівлі людьми. З минулої осені офіційний статус постраждалих від сучасного рабства в Україні було надано 47 особам, що уможливило отримання ними допомоги від українських державних органів.

За оцінками Представництва МОМ в Україні, з 1991 року понад 120 тисяч українців постраждали від різних форм сучасного рабства. Новими тенденціями цього загрозливого явища є збільшення масштабів торгівлі людьми з метою трудової експлуатації, зростання кількості постраждалих чоловіків, розширення видів торгівлі людьми за рахунок примусового жебрацтва та інших форм, зростання випадків експлуатації українців та іноземців на території самої України.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Міжнародна федерація ...

КОМЕНТАРІ