У Словаччині вбивають останню в окрузі Земплин українську школу

У Словаччині вбивають останню в окрузі Земплин українську школу

06.12.13 19:27 0 816
Відповідну статтю опублікувало словацьке видання. При цьому не видно жодної реакції ані від Генерального консульства України в Пряшеві, ані Посольства України в Словацькій Республіці. Публікуємо текст матеріалу повністю.

Українська школа в Гуменному мусить переселятися

Єдина національна школа з українською мовою навчання у зв’язку з переселенням побоюється зникнення

ГУМЕННЕ. Єдина національна школа з українською мовою навчання, яка працює на території Земплина вже тільки у Гуменному, повинна до нового навчального року переселитись в інші приміщення. Її керівництво побоюється, що це перший крок на шляху до поетапної ліквідації школи.

Зміну місцеперебування «української» початкової школи з вулиці Лесної, яка працює вже майже 40 років, у приміщення Початкової школи на вулиці Кудловській в Гуменному схвалила цими днями Міська рада.

«Зміну місцеперебування школи не потрібно розглядати як якусь національну боротьбу, а однозначно як економічну справу, тому що з міського бюджету для гуменських початкових шкіл частина коштів повинна виділятись для того, аби ця школа могла існувати», – сказав, коментуючи великі фінансові затрати на згадану національну початкову школу депутат міста Йозеф Баб’як (партія SDK?-DS).

На відміну від початкової школи, дитсадок має достатньо дітей

В ареалі школи на вулиці Лесній після переселення основної школи з українською мовою навчання з вересня наступного року і надалі мав би працювати гуртожиток для дітей з віддалених сіл, а також дитячий садок, який, на відміну від згадуваної початкової школи, не може скаржитись на брак інтересу учнів.

«Дитсадок працює добре. Проблема в тому, що батьки згодом віддають дітей в інші початкові школи у межах міста», – зазначив Баб’як.

Переміщення дітей з школи-інтернату у приміщення Початкової школи на вулиці Кудловській, незважаючи на невелику відстань між школами, буде вимагати

«Я зараз не в змозі забезпечити такий денний догляд за дітьми. Справді, наші першокласники кінчають до обіду, наприклад, четвертим уроком, учні сьомого, восьмого чи дев’ятого класу кінчають і о 14.30 год. Вони не можуть рухатися самі, повинні бути під постійним доглядом», – сказав директор початкової школи на вулиці Лесній Микола Петрашовський.

Він також побоюється, що з цими перестановками не погодяться батьки дітей, що може призвести до втрати інтересу до школи, яка вже тепер бореться з нестачею учнів.

Директор: Місто в школу не інвестувало

«Школа не ліквідується. Ми приймаємо рішення саме тому, щоб школа не заникла», сказала під час засідання Міської ради мер міста Яна Вальова (Smer -SD).

На її думку, майбутні зміни вимагає дотеперішня практика. «З 2009 року у школу на вулиці Лесній вкладалися додатково кошти в розмірі 59 000 євро», – сказала Вальова.

Петрашовський у цьому зв’язку навів, що економічні затрати на хід школи були б нижчими, якби в школу, яка підлягає під управу міста, в останні роки вкладалися більші інвестиції. Тим самим школа була б більш привабливою. Будівля школи, навіть після десятиліть, все ще є в первісному стані, часткову реконструкцію недавно було проведено тільки в інтернаті.

Готується і зміна назви

Гуменська міська рада на своїй останній сесії, крім зміни місцеперебування національної школи, також схвалила зміну назви. Депутатський корпус пропонує, аби школа по-новому була перейменована в основну школу-інтернат з русинською мовою навчання.

Однак, це зміна не буде можлива без позитивного висновку Міністерства освіти. Метою цієї пропозиції є те, щоб вищезгадана школа стала знову привабливою для русинів з Земплина.

Закарпаття онлайн

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Луцький міський голова ...

КОМЕНТАРІ