На позачерговій сесії обласної ради начальник УМВС інформував про стан правопорядку на Житомирщині

На позачерговій сесії обласної ради начальник УМВС інформував про стан правопорядку на Житомирщині

06.12.13 11:24 0 1027
Керівник обласного Управління МВС Анатолій Лазарев проінформував депутатський корпус про заходи та стан правопорядку під час проведення масових заходів на території регіону, а також отримав подяку від присутніх за безпеку жителів Житомирщини і охорону громадського порядку під час суспільної активності.

На засіданні позачергової сесії Житомирської обласної ради під час розгляду питання про суспільно-політичну ситуацію в Україні депутати заслухали інформацію керівника обласного Управління МВС Анатолія Лазарева. Упродовж поточного року працівниками міліції на території області забезпечено правопорядок під час проведення понад 6 тисяч масових та інших заходів, в яких взяли участь понад 1 мільйона осіб. До несення служби в області щодобово залучається до 535 працівників міліції.

Також начальник УМВС розповів про низку соціальних проектів, які реалізовано правоохоронцями упродовж поточного року. Зокрема, у переддень чергової річниці Великої Перемоги за ініціативи УМВС та за сприяння органів внутрішніх справ і місцевого самоврядування проведено впорядкування братської могили у с.Ворсівці Малинського району та реконструкцію військово-історичних подій 1941-1943 років.

Улітку під час дитячих канікул організували дитячий футбольний турнір на кубок УМВС, участь я якому взяли понад 120 дитячих команд та близько 7,5 тисяч їх гравців у всіх районах області. Для цього реконструювали міський стадіон у м. Малині, де проводилася фінальна гра та масштабне розважально-спортивне свято. Восени діти-переможці поїхали на гру збірних з футболу України та Англії. З початком навчального року активізували роботу з школярами – започаткували кілька проектів «Честь і закон», «Юні помічники міліції», «Якби я був міліціонером» та багато інших ініціатив.

Водночас керівник УМВС зупинився і на нинішній ситуації на території області. Так, з 21 листопада цього року у регіоні пройшло 52 масових заходи. На забезпечення охорони громадського порядку та безпеки дорожнього руху задіювалось близько 900 працівників.

- Керівництвом Управління особовий склад міліції націлено на недопущення випадків перешкоджання реалізації громадянами права на мирні зібрання, ввічливе ставлення до мешканців області та сумлінне виконання службових обов’язків, взаємодію з органами влади, місцевого самоврядування та прокуратури, - наголосив Анатолій Лазарев. - Як наслідок – на території області під час масових заходів у цей період порушень громадського порядку не зафіксовано. Також не надходило заяв і повідомлень від громадян про порушення законності з боку працівників міліції.

Проте озвучив головний міліціонер області і певні проблеми. Наприклад, недостовірне інформування органів місцевого самоврядування ініціаторами масових заходів про час, місце, можливий маршрут руху учасників. Зважаючи на це, проведення таких заходів може обмежуватися у встановленому законодавством порядку.

Ще одна проблема – інформування про проведення масового заходу безпосередньо перед його початком, а не завчасно. Це унеможливлює належне забезпечення охорони громадського порядку та безпеку дорожнього руху, гарантування повною мірою безпеки учасників заходу та громадян, які в цей час перебувають на вулицях міста.

Також це ускладнює і попередження конфліктних ситуацій між учасниками різних за змістом та спрямуванням масових заходів. Такі випадки мали місце через необізнаність їх організаторів або небажання доводити до учасників правові наслідки їх дій у Житомирі та Коростишеві.

Акцентував увагу керівник обласного Управління і на тому, що щоденно на сайті УМВС та через інші регіональні засоби масової інформації жителям області роз’яснюються норми діючого законодавства щодо порядку проведення масових заходів і акцій, рішення Конституційного Суду України щодо тлумачення положень ст. 39 Конституції України, закону України «Про міліцію» тощо.

Водночас набутий досвід свідчить про необхідність спрямування наших зусиль на правове виховання молоді, підвищення її юридичної обізнаності. Відтак УМВС ініціює проведення циклу лекцій для студентів по положенням законодавства щодо дотримання громадського порядку й готово надати у цьому практичну допомогу навчальним закладам.

Відповів начальник УМВС і на численні запитання. Зокрема, підтвердив залучення працівників спецпідрозділу "Беркут" УМВС до забезпечення охорони громадського порядку в м. Києві, захисту прав і свобод громадян. При цьому відзначив, що скарг на їх дії не надходило, що є підтвердженням і професійної майстерності, і особистої відповідальності працівників «Беркуту» Житомирщини.

Водночас повідомив Анатолій Лазарев, за подіями 30 листопада та наступних днів проводяться службові перевірки, матеріали яких будуть передані до прокуратури для надання правової оцінки діям і працівників міліції, й інших учасників акцій. Відомо, що окрім майданівців, тілесні ушкодження отримали й значна кількість працівників міліції, які нині госпіталізовані.

Також керівник обласної міліції закликав всіх присутніх до цивілізованого, виваженого вирішення проблемних питань:

- Ми маємо спільну мету забезпечення безпеки громадян при проведенні масових заходів, тож давайте разом шукати можливості її досягнення.

СЗГ УМВС України

в Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ