Влада спише на Майдан невиплату зарплат і пенсій – Ігор Уманський

Влада спише на Майдан невиплату зарплат і пенсій – Ігор Уманський

06.12.13 18:11 0 772
Влада спробує «списати» на Майдан багато чого, в тому числі і ситуацію на валютному ринку, і ситуацію в економіці України, у державних фінансах. Більше того, на протестувальників також може бути «списана» неможливість урядом виплатити зарплати та пенсії. Але насправді Майдан виступив каталізатором як настрїв людей, так і економіки. Таку думку висловив представник Громадянської ініціативи «Третя Українська Республіка» Ігор Уманський.

За його словами, ситуація з протестами була цілком очікуваною, адже економіка України не зростає, ВВП падає, інвестиції та золотовалютні запаси скорочуються. Представник «Третьої Української Республіки» повідомив, що затримки із бюжетними та соціальними виплатами почалися з початком осені поточного року. «Масово соціальні видатки затримуються вже з вересня цього року, а видатки місцевих фактично заморожені – ситуація з виконанням державного бюджету катастрофічна! За різними оцінками бюджет цього року буде не виконано на 35-45 млрд. грн. Це означає, що видатки грудня, навіть без урахування вже наявних заборгованостей, фінансувати не має за що. Саме тому влада так терміново кидається у різні боки у пошуках кредитів», - зазначив він. «Безумовно, у цій ситуації без кардинальних змін в економічній, фіскальній, регуляторній, монетарній політиці тощо вихід на позитивний тренд буде неможливий. Тому нинішні події свідчать про глибоку політичну кризу, яка викликана і економічною кризою. Це є наслідком політики, яка проводилася в Україні. Безумовно, країна сьогодні потребує змін», - заявив Ігор Уманський.

Він пояснив, що накопичення проблем і у банківській, і, в цілому, в економічній сферах відбувалося декілька років поспіль: «Багато економістів, фінансистів просили уряд і Нацбанк змінити фіскальну, монетарну політику, політику курсоутворення. Рано чи пізно ця ситуація мала би «впертися» у межу можливостей Національного банку, уряду, можливостей адекватного реагування економіки».

Разом з тим, представник «Третьої Української Республіки» допускає, що бюджет країни на наступний рік не буде прийнятий. Відтак видатки фінансуватимуться на рівні 1/12 попереднього року, соціальні виплати будуть заморожені, капітальні видатки при цьому не будуть фінансуватися взагалі, не будуть видаватися державні гарантії, а, як наслідок, в уряду з’явиться можливість провести скорочення видатків державного бюджету «по факту», звинувативши при цьому у дестабілізації ситуації, скороченні соціальних стандартів опозицію, Майдан, громадський спротив тощо.

«Без зміни політики уряду та Національного банку досягти хоча б найменшого зростання економіки наступного року буде неможливо. З іншого боку, якщо подавати реалістичний бюджет, то його необхідно скорочувати порівняно з поточним роком. Враховуючи, що 2014-й - рік перед президентськими виборами, я не думаю, що у цій ситуації уряд зможе знайти спільну мову з тими, хто відповідатиме за вибори. Тому, скоріше за все, ним буде обрана тактика неприйняття бюджету, звинувативши в цьому кого завгодно, але не беручи відповідальності на себе за провал економічної політики останніх років», - підкреслив Ігор Уманський.
http://www.3republic.org.ua/ua/news/12020#
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Ірина Фаріон: «Ми всі ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ