Музиканти, які виступлять на «Jazz Bez», гонорари віддадуть «Євромайдану»

Музиканти, які виступлять на «Jazz Bez», гонорари віддадуть «Євромайдану»

07.12.13 12:45 0 774
13-й міжнародний джазовий фестиваль «Jazz Bez» має стати щасливим. Така оптимістична думка прозвучала під час прес-конференції, у якій взяли участь одна з учасниць фестивалю, співачка Мар’яна Садовська та організатори фестивалю.

Про це повідомляє власкор .

Хоча ще кілька днів тому у зв’язку із дуже непростою ситуацією в Україні не всі були впевнені, чи фестиваль цього року відбудеться і чи його слід проводити взагалі, адже це все ж таки розважальних захід. Як розповів прес-секретар фестивалю Юрко Вовкогон, треба було також зателефонувати до міжнародних виконавців і з’ясувати, чи вони не передумали їхати до України. Як виявилося, ніхто з музикантів від участі не відмовився, навіть більше того – вони запропонували гонорари за свої виступити віддати на потреби студентів, які стоять на «Євромайдані». Організатори фестивалю у свою чергу також прийняли рішення зупинити продаж квитків і оголосили про вільних вхід на усі концерти, що відбуватимуться у рамках фестивалю. Крім того, Міністерство культури Польщі запропонувало відшкодувати фінансові витрати на виступи польських виконавців.

Співачка Мар’яна Садовська зізналася, що спочатку теж мала сумніви, чи є сенс співати після жорстокого розгону мирних українців київського Євромайдану. Але їй пригадався вислів американського композитора Леонарда Берштайна, який говорив: «Музика – це наша відповідь на насильство. Ми будемо творити музику ще більш інтенсивно, ще більш віддано, пристрасно і ще прекрасніше, як ніколи до цього». Тому треба протистояти суму, відчаю та паніці, адже врешті-решт добро завжди перемагає. «Воно вже перемогло, це зрозуміло, і ми будемо це святкувати, починаючи з цієї ж хвилини», – додала співачка.

Вона також розповіла про свою нову програму «Cut The Cord», що можна перекласти як «перерізати пуповину», яку вона підготувала у співпраці з німецьким перкусистом Крістіаном Томе. «Cut The Cord» – це музика між традиціями предків і сучасними ритмами, між Сходом та Заходом. Це внутрішня музична драматургія, музичні колажі й звуки, які живуть у людській душі споконвіку.

Загалом у 13-му «Jazz Bez» візьмуть участь близько 50 джазових колективів з України, Польщі, Німеччини, США та Грузії. Як висловився Юрко Вовкогон, організатори намагалися не шокувати слухачів відомими іменами, а запрошували насамперед тих виконавців, які визначають сучасні музичні тенденції і завдяки яким можна зрозуміти, яким буде джаз у майбутньому.

Нагадаємо, в рамках фестивалю у театрі імені Марії Заньковецької відбудуться два концерти – Тріо Кекко Форнареллі (Італія) та проект Мар’яни Садовської «Cut The Cord».

Вхід на всі концерти фестивалю безкоштовний.

Довідка ЗІКу.

Kekko Fornarelli Trio – один з найамбітніших італійських музичних проектів, що увібравши в свою музику багато різних впливів, творить новий жанр: джазовий за почерком і мультистилістичний за змістом.

Перштй альбом Кекко Форнареллі «Circular Thought», який вийшов у світ в 2005 р., був визнаний критиками як один з найкращих італійських джазових проектів року. Того ж року він переїхав до Франції, де вдосконалював свою музичну майстерність. Співпраця з різними музикантами, такими як Manhu Roche, Flavio Boltro, RosarioGiuliani привела до створення другого альбому «A French Man in New York» (2008 р.). Його останній альбом «Room of mirrors» вийшов у 2011 році і отримав багато схвальних відгуків від європейських музичних критиків.

Мар’яна Садовська – співачка, акторка, музичний драматург, викладачка, фольклористка. Львів’янка, яка вже багато років мешкає у Кельні. Віртуозну співачку через її голосову палітру та надзвичайну експресію називають українською Бйорк. Мар’яна співпрацює із всесвітньо відомим Kronos Quartet, знаними театрами, виступає зі своїм проектом Borderland. Цього року Мар’яна Садовська отримала престижну німецьку музичну премію RUTH одного з найбільших світових етнофестивалів TFF Rudolstadt за свій внесок у етно-музику світу, «за видатні нові мистецькі інтерпретації українських пісень та музики». Перебуваючи в Німеччині Мар’яна не полишає творчих зв’язків з Україною. Зокрема, вона є автором музичних рішень вистав Львівського академічного театру імені Леся Курбаса («Лісова пісня», «Так казав Заратустра»). У творчому доробку Садовської три сольних музичних альбоми, художні полотна, низка театральних ролей, музика до вистав.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Тернополі скасували ...

КОМЕНТАРІ