Органний фестиваль «Діапазон» перенесли на 2014 рік через революцію

Органний фестиваль «Діапазон» перенесли на 2014 рік через революцію

07.12.13 08:51 0 696
6 грудня, згідно з попередніми анонсами та розклеєними афішами у Львові концертом німецького органіста Ульферта Смідта повинен був розпочатися VI Міжнародний фестиваль органної музики «Діапазон».

Про причини відтермінування фестивалю кореспондент IA ZIK з’ясовував в управлінні культури Львівської міської ради.

Львівський будинок органної та камерної музики, на базі якого відбувається заснований органісткою Іриною Цайтц Міжнародний фестиваль органної музики «Діапазон», є муніципальним закладом культури і підпорядковується управлінню культури Львівської міськради. Директор Львівського будинку органної та камерної музики Юліан Винницький повідомив згадане управління про те, що сумнівається у тому, чи будуть запрошені артисти виступати в заповненому залі й чи буде проведення фестивалю у попередньо заплановані терміни економічно оправданим заходом.

Очільниця управління культури ЛМР Ірина Подоляк запевнила кореспондента IA ZIK, що шостий із черги фестиваль «Діапазон» був цілковито підготовленим, однак на його відтермінування вплинули форс-мажорні обставини, пов’язані із останніми політичними подіями в Україні.

«До фестивалю «Діапазон» ми готувалися ретельно і сумлінно, попередньо провівши ремонт інструменту. Наш орган налагоджувала чеська фірма «Рігер Клос», на що в бюджеті міста були передбачені відповідні кошти, провести котрі через казначейство, було, повірте, не легко в теперішніх умовах. Також була вділена сума 35 тис. грн.і на побутування артистів. Більше того, були знайдені й спонсорські кошти для гонорарів виконавцям, які мали з’їхатися на фестиваль до Львова із Німеччини, Ізраїлю та України. Цих органістів запрошувала ініціаторка фестивалю та його мистецький керівник Ірина Цайтц, вона ж узгоджувала із ними й програми концертів. З нашого боку були підготовлені фестивальні буклети. Тобто все було готовим, і отже говорити про скасування фестивалю через будь-які причини некоректно, бо конфлікту нема жодного. Разом із тим ми прислухалися до аргументів директора органного залу, і з поваги до слухачів, які б хотіли почути фестивальні концерти, але зараз не мають такої змоги, бо стоять на майданах, погодилися на відтермінування фестивалю. Він неодмінно відбудеться 2014 року», – сказала Ірина Подоляк.

Однак, чи зможуть 2014 року слухачі почути саме цю підготовлену програму, зараз відповісти не може ніхто. Так само, як нема пояснень про те, хто буде компенсувати чужоземним органістам замовлення авіаквитків і чи не втратить один із молодих львівських музичних фестивалів своє реноме. Нагадаємо, що торік фестиваль «Діапазон» також не відбувся через Єврочемпіонат з футболу.

До речі, інші концертні та театральні зали Львова у ці революційні дні не згортають своєї роботи, а навпаки гостинно відчиняють двері для учасників Євромайдану щоб ті могли відігрітися і прилучитися до високого мистецтва. Так, мистецьке об’єднання «Дзиґа», яке 4 грудня розпочало джазовий фестиваль «Jazz Bez» від мовилося від вхідних квитків і збирає на концертах кошти для підтримки Євромайдану.

«Безсумніву, це позитивна ініціатива. Тому на нараді керівників муніципальних закладів культури, які зібралися в управлінні культури, було вирішено також, що театри дадуть вистави на підтримку Євромайдану. Не стоятиме осторонь і Львівський будинок органної та камерної музики. Там у неділю звучатиме відбудеться концерт органної музики для Євромайдану», – запевнила Ірина Подоляк.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Святослав Вакарчук ...
Наступна новина: Тернопільські рятувальники ...

КОМЕНТАРІ