Боротися слід твердо і тривало, – Борис Гудзяк

Боротися слід твердо і тривало, – Борис Гудзяк

07.12.13 09:15 0 753
У час Євромайдану, коли поруч ідуть розчарування і піднесення, єпископ УГКЦ, ректор Українського католицького університету Борис Гудзяк опублікував звернення, в якому закликає українців не здаватися і боротися твердо і тривало до кінця.

Текст звернення подаємо повністю:

«Стихія великого розчарування, напруження і страху, яка поєднана з колосальним піднесенням і мобілізацією, пульсує в наших головах, серцях і душах.

Антиномія протилежних почуттів бентежить, мабуть, всіх. Стоїть питання: властиво, як до цього всього ставитися? Який метод буде найефективнішим для акцій мирного протистояння? Що приведе до реального позитивного результату?

Акції, які вимагають пасіонарного, палкого, патріотичного протесту, можна з успіхом проводити лише за певних умов: зовнішніх і внутрішніх, загальних і особистих. Ти і я не можемо контролювати зовнішні і загальні обставини, але ми можемо вплинути – Ти і я – на те, яким є наше особисте внутрішнє розміщення для ефективної дії. Щоб осягнути результат, слід бути сфокусованими, зберігати ясне бачення ситуації і формувати чітке розуміння своєї ролі у подіях, на які хочемо впливати.

Для тверезої, стійкої, витривалої дії існує простий і перевірений рецепт. Він забезпечує від гарячкових реактивних кроків чи шкідливої агресії, що призводить до згубного насилля. Щоб в нашому травмованому суспільстві постали справедливість, правда і мир, слід нарощувати глибинний особистий спокій – спокій, не пасивний, а глибоко закорінений, в цьому сенсі радикальний, цілеспрямований.

Заохочую кожного, хто відчуває боязнь, збентеження чи зневіру, зупинитися і зосередитися у тихому місці – в кімнаті, в храмі, в порожньому офісі, чи в наметі на Майдані. Зупинитися, зосередитися і, якщо можна, запалити свічку перед святим образом. Коли ж Ти не особливо релігійний, спробуй просто побути в тиші наодинці. Зупинившись і зосередившись, опановуй весь шал, який пульсує в думці, тілі й душі.

На цю вправу вистачить 10-15 хвилин.

Нехай перша хвилина піде на втихомирення себе. Може навіть дві-три.

Наступні – спробуй присвятити особистій літанії подяки. Визнач у своєму житті десять приводів для вдячності: особи (батьки, діти, вчителі, друзі), особисті таланти, незабутні пережиття, будуючі досвіди, захоплюючі мандрівки, вражаючі зустрічі, кохання. Перебери думками свій скарб, отриманий від Бога і людей, отриманий, властиво, як дар.

Чималий він!

Цей скарб – це знак Твого благословення, Твоєї вибраності, Твоєї Богом даної гідності і цінності. Саме Твоя Богом дана гідність – це та непереможна сила, фундамент Твоєї стійкої постави і джерело наснаги до чесної боротьби за правдиві, правильні речі.

Отже, Ти заспокоївся і подякував за дари.

Тепер згадай, про що шкодуєш, за що у Бога і у людей хочеш прощення: хоча б три приводи. Іншими словами, зроби малий іспит совісті протестувальника. Підказка – Твоя перевага у моральній вищості над суперником.

Насамкінець, подумай про те, чого найбільше прагнеш. Проси про це з глибини душі – у мирі та з надією, що Бог вислуховує Тебе, коли Ти чиниш Його волю. Той, Хто так щедро нас обдарував, і в найближчих тижнях дарує нам свого Сина як немовля, дарує все. Він прагне того, що прагнеш Ти, властиво, може тепер Ти прагнеш, того, що велить Він – миру і радості, справедливості та правди в Україні і повсюди на землі.

Спробуй! Це лише лічені хвилини…

А боротися слід твердо і тривало.

Моя молитва, молитва багатьох, буде з Тобою і за Тебе», – повідомляє еспресо.tv.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Ужгородські міліціонери ...
Наступна новина: В Рівному МІСЬКИЙ ГОЛОВА ...

КОМЕНТАРІ