У Львівській області екологи та науковці працюють над порятунком Карпат

У Львівській області екологи та науковці працюють над порятунком Карпат

07.12.13 09:00 0 770
5 грудня у Львові відбулась Міжнародна конференція «Екологічна ситуація в Карпатах на початку ХХІ століття: сучасний стан і шляхи вирішення проблем». Участь у конференції взяли науковці, екологи Карпатського регіону, які спільно з представниками місцевої влади обговорили питання техногенних загроз Карпат, збереження біорізноманіття, функціонування об”єктів природно-заповідного фонду і створення нових національно-природних парків. Захід відбувся з ініціативи департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації, організація й підготовка якого тривала впродовж кількох місяців.

Варто зазначити, що протягом 10 років на території Львівської області діє Карпатська конвенція про охорону та сталий розвиток Карпат, яку підписали Україна, Польща, Румунія, Сербія та Чорногорія, Словаччина та Угорщина. Дана Конвенція передбачає активну співпрацю усіх зацікавлених сторін, зокрема, обласних та районних органів влади, територіальних природоохоронних органів, органів місцевого самоврядування, наукових установ, міжнародних інституцій, громадських неурядових організацій, приватного бізнесу та місцевих громад у галузі запровадження засад сталого розвитку Карпатської території.

Як повідомила заступник директора Департаменту Ганна Башта, з метою поліпшення екологічної ситуації в Карпатському регіоні територіальний природоохоронних орган (зараз – департамент екології та природних ресурсів) щорічно ініціює фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, що дозволяє виконувати умови Конвенції. Однак, за словами Ганни Башти, сучасний стан Карпат потребує активної співпраці науковців-екологів, відповідних громадських організацій, аби розробити цілісну програму про сталий розвиток Карпат на території Львівської області. Науковці визначили, що найбільшими екологічними проблемами регіону є повені, паводки, всихання смерекових насаджень, ерозія ґрунтів, поводження з відходами, збереження генофонду флори і фауни, цілісності ландшафту. Також, Конференція підтримала ініціативу Департаменту створення у Карпатському регіоні два нових національно-природних парки: «Бойківщина» та «Дністровсько-Чайковицький». Учасники Конференції рекомендували Львівському обласному управлінню лісового та мисливського господарства, обласному комунальному спеціалізованому лісогосподарському підприємству „Галсільліс” надати пропозиції щодо створення у Карпатському регіоні нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду за рахунок земель лісфонду. Також екологи підтримали передачу земель, на яких веде господарювання Сколівський військовий лісгосп, у постійне користування НПП «Сколівські Бескиди».

У роботі конференції взяли участь науковці з Інституту екології Карпат НАН України, Інституту регіональних досліджень НАН України, Національного лісотехнічного університету України, географічного факультету Національного університету ім. Івана Франка, Національного університету «Львівська Політехніка», представники органів виконавчої влади, природоохоронних установ та громадськості з України та Словаччини.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ