В Закарпатській області село Ділове, життя-буття людей

В Закарпатській області село Ділове, життя-буття людей

08.12.13 19:45 0 941
Майже на самому кордоні з Румунією, на берегах величної Тиси, розмістилося колоритне село Ділове Рахівського району. До 1946 року воно називалося по-іншому – Трибушани, але після закінчення Другої світової війни, коли територія Закарпаття відійшла до Української СРСР, було перейменоване (оскільки тут проживають «ділові» люди, як пояснюють мешканці).

Офіційною датою заснування села вважається 1597 рік. За легендою, в долині біля річки Тиса оселилися три брати на прізвище Бушани, от так і з’явилася назва – Трибушани. На початку ХІХ століття в скелях Довгарунь, розташованих поблизу, були знайдені поклади залізної руди, що привело до активного розвитку села. І досі збереглися штольні, в яких селяни добували залізну руду для чавуноливарної мануфактури. В цьому ж столітті, коли Трибушани належали до Австро-Угорщини, сюди були заселені чехи, поляки, німці, італійці, котрі займалися будівництвом залізниці в горах. Так, за переписом 1935 року, в селі мешкало близько 1000 українців, 150 угорців, 200 євреїв, 60 чехів та 80 осіб інших національностей. Нащадки цих іноземців проживають і дотепер у Діловому. Такий інтернаціональний склад Трибушан сформував унікальну культуру, яку можна простежити й зараз.

Основною родзинкою села Ділове є те, що в урочищі Круглий, навпроти траси, розташований геодезичний знак та стела географічного центру континентальної Європи. Знак у вигляді зрізаної піраміди був установлений у 1887 році, на ньому латиною викарбуваний напис, що українською перекладається, як: «Постійне, точне, вічне місце. Дуже точно, зі спеціальним приладом, виготовленим в Австро-Угорщині, за шкалою меридіанів та паралелей, установлений центр Європи. Рік 1887». Але вже в часи Радянського Союзу було вирішено, що цей знак занадто простий для позначення центру Європи і потрібно вдосконалити його. Розробку проекту доручили архітектору-художнику С.Козураку. Таким чином, 27 травня 1977 року поряд зі старим геодезичним знаком була встановлена стела заввишки 7,2 м. Її паралельні лінії символізують чотири сторони світу, а куля – планету Земля. Це місце користується шаленою популярністю в туристів, які неодмінно хочуть сфотографуватися в центрі Європи, а також скуштувати закарпатські страви та придбати сувенір на згадку в колибі, що розташована поряд. А найбільш креативні особи практикують тут відзначення всіляких урочистостей. Весілля чи то день народження – у центрі Європи!

Щодо роботи в селі Ділове, то це проблемне питання. Переважна більшість мешканців займаються сільським господарством. Інфраструктура села складається з двох аптек, пекарні, прикордонної застави, філії «Ощадбанку», амбулаторії, де задіяна певна кількість жителів. Також у Діловому є лісництво та мармуровий завод. Звісно, на всіх робочих місць не вистачає, тому мешканці Ділового, як й інших закарпатських сіл, змушені шукати кращої долі на заробітках за кордоном, переважно в Росії або ж в одній із країн Європи. Як розповів пан Тарас: «Хотілося б працювати в рідному селі, бачити щодня дружину та дітей, допомагати стареньким батькам. Але тут нема роботи, а хто все ж таки працює в Діловому – отримує мізерні кошти, краще сказати – крихти. А кожний батько хоче кращої долі для своїх дітей, от і повинен їхати за кордон, щоб заробити достатньо коштів». У селі є можливість і сезонних заробітків, зокрема збір ягід та грибів. Дехто із мешканців займається вівчарством, але це одиниці, здебільшого нащадки вівчарів. Варто згадати, що через Ділове пролягає туристичний маршрут на вершину Піп-Іван Мармороський, який люблять відвідувати численні туристи. Тож дехто із селян здає в оренду кімнати або ж цілі будиночки.

Ось так і живуть, долаючи труднощі, мешканці славного села Ділове.

Богдан КУЛЬЧИЦЬКИЙ

«Карпатський об’єктив»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Волині неповнолітній ...
Наступна новина: У Львівській області у ...

КОМЕНТАРІ