Домовленості України з Китаєм свідчать про нову парадигму взаємин Києва і Пекіна - політолог

Домовленості України з Китаєм свідчать про нову парадигму взаємин Києва і Пекіна - політолог

09.12.13 18:18 0 835
Політолог Кость Бондаренко називає домовленості між Україною та КНР щодо близько 8 млрд дол. інвестицій в українську економіку великою дипломатичною перемогою. В ефірі каналу БТБ він зазначив, що прямі домовленості свідчать про зміну парадигми стосунків Києва і Пекіна, бо останній звик спілкуватися з пострадянськими країнами через посередництво Кремля.

«Якщо говорити про дипломатичну сторону – то це велика перемога, якщо китайці готові інвестувати живі гроші в українську економіку - 8 млрд – це великі кошти. Єдине, що українська економіка зможе отримати певний результат, віддачу не раніше як за кілька місяців – вони почнуть видавати те, що називається гроші-штрих тільки через кілька місяців. Але в даній ситуації сама співпраця між Україною і КНР вона досить показова», - вважає експерт. «КНР дуже рідко дає живі гроші. Китайці в основному готові говорити про те, що вони можуть надавати допомогу товарами, послугами і т .д , але дуже рідко дають живі гроші», - пояснив він.

Бондаренко додав, що зараз у китайську владу прийшли нові люди, з прагматичними підходами в політиці, які відійшли від старого підходу співпраці Китаю з країнами пострадянського простору через посередництво Москви. «Україну не помічали в Пекіні. Для Пекіна вона існувала як певна периферія російської політики - все можна було вирішувати через Москву», - зазначив експерт.

На його думку, Київ зумів переконати Пекін співпрацювати з ним напряму і запропонував цікаві для Китаю економічні сфери. «Тепер відбулася зміна парадигми щодо України, тепер Китай вирішив з Україною працювати напряму, працювати на взаємовигідній основі, і очевидно, якщо йдеться про інвестиції, то ці інвестиції підуть в першу чергу в аграрний сектор, оскільки він найбільш цікавий і привабливий для китайської економіки в цілому», - сказав політолог.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Експерти відзначають ...

КОМЕНТАРІ