Експерти відзначають рішучість Нацбанку припинити будь-які спроби розхитати валютний ринок

Експерти відзначають рішучість Нацбанку припинити будь-які спроби розхитати валютний ринок

09.12.13 18:18 0 890
В ситуації виникнення загрози стабільності української національної валюти та фінансової системи в цілому Нацбанк має застосувати весь спектр заходів для припинення будь-яких спроб розхитати ситуацію – переконаний голова Ради підприємців при Кабінеті міністрів України Андрій Забловський. При цьому в ефірі каналу БТБ економіст висловив переконання, що зараз ситуація контролюється регулятором ринку, і є всі передумови для стійкості курсу гривні й надалі.

Коментуючи наміри НБУ вживати санкції до фінустанов, які вдаються до спекулятивних дій на валютному ринку, Забловський зазначив: «На кону стоїть фінансова стабільність української національної валюти і фінансової системи цілому, тому такі дії можуть бути виправдані саме на цей час».

«Ця ситуація не нова для українського ринку, подібні способи були і півтора року тому, і під час т. зв. Помаранчевої революції, і під час кризи 2008-2009 років. Тому по відношенню до певних банків такі санкції абсолютно виправдані, і Нацбанк демонструє рішучість щодо спроб розхитати ринок , проведення певних спекулятивних дій, бо завжди є спокуса у комерційних банків заробити на цьому, тому що маржинальність подібних операцій дуже висока – вона неспівставна з кредитивними і депозитними операціями. Тому дії Нацбанку в цьому плані абсолютно адекватні – чіткі і зрозумілі – вони дають зрозуміти ринку, що він контролює ситуацію, і за цих умов не треба пробувати розхитувати ринок», - наголосив Забловський.

Економіст упевнений у стабільності курсу гривні попри неоднозначність політичної ситуації. «Не повториться ситуація, коли люди масово кинуться купувати долар. Якщо подивимося статистику останніх місяців, то скупка населенням валюти вона значно менша, ніж порівняно з минулим роком – в декілька разів. І це дає підстави сказати, що не повториться ситуація або 2004, або 2008 року або спроби 2010 року розхитати цей ринок», - сказав він.

Забловський закликав громадян не піддаватися паніці та не довіряти необґрунтованим заявам із сумнівних джерел. «Треба слідкувати за заявами Нацбанку, який впливає на ситуацію, на авторитетні дослідницькі центри, які показали, що їх прогнозам можна довіряти», - сказав він і додав, що в інших країнах коментувати курс національної валюти взагалі можуть тільки уповноважені державні особи: або керівник центробанку, або міністр економіки, або сам прем’єр.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Домовленості України з ...
Наступна новина: Пожвавлення економічних ...

КОМЕНТАРІ