У м. Володимир-Волинський відбулася церемонія перепоховання останків жертв масових розстрілів періоду Другої світової війни.

У м. Володимир-Волинський відбулася церемонія перепоховання останків жертв масових розстрілів періоду Другої світової війни.

10.12.13 10:39 0 694
У м. Володимир-Волинський відбулася церемонія перепоховання останків жертв масових розстрілів періоду Другої світової війни.

У 2010 році на стародавньому городищі «Вали» у м. Володимир-Волинський під час проведення археологічних розкопок були виявлені останки невідомих осіб. А предмети, які знайшли там же: ґудзики з польським гербом, монети, жетон польського жандарма, дозволили зробити висновок, що, принаймні, частина поховань пов’язана із розстрілами у володимирській тюрмі органами НКВС польських громадян у 1939-1941 роках. Тим більше, що ще у 1997 році на городищі вже віднаходили подібні поховання. А 17 грудня 1997 року останки військових поляків були вперше перепоховані на Федорівському кладовищі м.Володимир-Волинського.

Отож, упродовж 2011-2012 рр, спільними зусиллями української та польської сторін здійснювалися ексгумаційні роботи. Упродовж чотирьох років українсько-польською експедицією – «Волинськими старожитностями» та Радою охорони пам’яті боротьби і мучеництва – їх віднайдено і ексгумовано 1140.

Віддати шану загиблим приїхали Міністр оборони Республіки Польща Томаш Сєм?няк, командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-полковник Геннадій Воробйов, начальник Генштабу Війська Польського генерал Мєчислав Гоцул, Генеральний Консул Республіки Польща у Луцьку Беата Бживчи, голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук, духовенство, громадськість області.

«Усі загиблі, незалежно від національності, мають бути поховані з молитвою і честю. Зробити це – наш священний моральний обов’язок, наша відповідальність перед поколіннями», - сказав голова облдержадміністрації Борис Клімчук, виступаючи на скорботному мітингу.

«Ми спільно молимося за вічний спокій душ невинно убитих. В ім’я майбутнього наших держав і націй, маємо вчинити, як ревні християни: не судити і нас не осудять, простити і будемо прощені. Це – не тільки ознака духовної зрілості громадян, а й - головний показник рівня цивілізованості», - зазначив він.

На скорботному мітингу виступали також секретар Ради охорони пам’яті та мученичества Республіки Польща – професор Анджей Кунерт та Міністр оборони Республіки Польща – Томаш Сємоняк.

Потому представники християнських конфесій відслужили спільну заупокійну службу за загиблими.

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: Віталій ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ