В Закарпатській області чи допоможе благодійний ярмарок урятувати дитячий садок у селі Мирча?

В Закарпатській області чи допоможе благодійний ярмарок урятувати дитячий садок у селі Мирча?

10.12.13 09:49 0 824
У невеличкому селі Мирча, що на Великоберезнянщині, влада намагається закрити дитячий садок, тому що він перебуває в аварійному стані. Працівники залишилися без роботи, а півсотні малюків – без нагляду. Куди прилаштувати дітей, чиновники не сказали і грошей на ремонт теж не виділили. Жителі села вирішили згуртуватися, бо покладати надії на владу – марно. Розв’язати цю проблему взялися власними силами.

Аби зібрати на будівництво необхідні кошти, прямісінько в центрі Ужгорода мирчани влаштували благодійний ярмарок. У суботу, 30 листопада, жителі села активно торгували, пропонуючи ужгородцям рукодільні вироби, страви, приготовані власноруч, сушені гриби, трави, а також різні “бабусині” раритети.

“Ось ці листівки та браслетики з бісеру, ми виготовили самі, – розповідають дівчата, жительки села Мирча. – Купуйте, аби тим самим зробити добру справу і врятувати наш дитсадок. Ми не дамо його закрити, тому до ярмарки готувалися довго й наполегливо. Всі гуртом малювали, вишивали та клеїли…”.

Жителі села кажуть, що старий проект будівлі є зовсім не прийнятний. Надворі XXI століття, а дитсадок наче з темного Середньовіччя. Адже там відсутня каналізація, замість центрального опалення – старі печі, а дах і зовсім прогнив. Наразі мирчани шукають офіційного виконавця робіт, який міг би внести зміни в проект, а також мав би ліцензію.

“Я бабуся, у мене троє внуків, – розповідає жителька села Мирча, пані Маруся. – Найменший ходив у наш садочок, але наразі я змушена залишити роботу й сидіти з ним удома, адже іншого виходу немає. Наші проблеми, крім нас, ніхто не вирішить, тому ми тут. Дуже сподіваємося, що світ не без добрих людей і наш Василько знову піде в садочок”.

Усі кошти, виручені за продукцію, ретельно складають у скарбничку, за яку слугує трилітрова банка. Між собою люди поговорюють, що зібрати на реконструкцію потрібно як мінімум 400 тис. гривень. Проте сума їх не лякає, знають, що тільки разом її назбирають. Виконувати всі ремонтні роботи беруться самостійно. Згуртовані батьки – проти безпорадної влади.

Завзяттю, з яким мирчани взялися до справи, можна тільки позаздрити.

Про те, чим закінчиться ця історія і чи постане в селі Мирча цивілізований дитсадок, читайте в наступних номерах “Карпатського об’єктива”. Бо недарма народне прислів’я гласить: “Гуртом і батька легше бити”.

Христина БІКЛЯН

«Карпатський об’єктив»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівецька область: ...
Наступна новина: Українці в Італії та ...

КОМЕНТАРІ