Євроінтеграційні процеси в Україні не припиняються

Євроінтеграційні процеси в Україні не припиняються

10.12.13 11:15 0 788
05 грудня 2013 року в м. Києві офіційно презентовано Нову модель «Вирішення трудових спорів в Україні», яку з 2011 року започатковано в рамках Шведсько-українського проекту під егідою Шведського агентства з питань реконструкції і розвитку «SIDA».

У заході взяли участь заступник Генерального директора Національної служби посередництва Швеції Курт Еріксон, експерт з індивідуальних відносин Національної служби посередництва Швеції Йоран Труген, експерт та медіатор Національної служби посередництва Швеції Гуніла Рунксвіт, начальник відділу з підтримки реформ Посольства Швеції Христина Деніелссон, Голова Національної служби посередництва і примирення в Україні Окіс О.Я., а також представники профспілок, організації роботодавців, МОП, незалежні експерти з трудового права та начальники відділень НСПП.

Зокрема, було наголошено, що український ринок праці, незважаючи на багату історію та розвиток соціального діалогу, потребує якісних змін. На норми, що створюють існуючу систему здійснення трудових прав та інтересів працівників, мають своє закріплення в цілій низці законодавчих актів, прийнятих у різний час, що ускладнює їхнє правозастосування.

Аналіз практики вирішення трудових спорів в Україні показав, що індивідуальні трудові спори сконцентровані на судовому порядку їх вирішення, а колективні трудові спори, навпаки, мають (за винятком колективних трудових спорів, стороною в яких є працівники, на яких відповідно до закону поширюється заборона на проведення страйків), лише позасудовий порядок урегулювання і, фактично, позбавлені можливості розгляду в суді, що робить судову систему недостатньо ефективним інструментом розгляду трудових спорів.

При цьому, не передбачено сприяння Національної служби посередництва і примирення (далі – НСПП) врегулюванню трудових конфліктів між працівником і роботодавцем в позасудовому порядку, недостатньо використовується і потенціал соціального діалогу, як найважливішої рушійної сили розвитку трудових правовідносин.

Все це спонукало представників сторін профспілок і роботодавців спільно з НСПП розпочати роботу над формуванням нової моделі вирішення трудових спорів в Україні в напрямку становлення та розвитку спрощених і оперативних позасудових процедур.

Робота над новою моделлю вирішення трудових спорів в Україні значно активізувалася у 2011 році, коли за сприяння Шведського агентства з питань розвитку і співробітництва (SIDA) в Україні було започатковано Шведсько-український проект у сфері вирішення трудових спорів на основі співпраці Національної служби посередництва Швеції та Національної служби посередництва і примирення України.

Під час реалізації Проекту протягом 2011-2013 року українські учасники – представники сторін соціального діалогу, державних органів та експерти з питань трудових відносин, отримали додаткові можливості ознайомлення із досвідом та результатами функціонування тих чи інших систем вирішення трудових спорів в різних європейських країнах та шведської системи, як орієнтиру.

Розроблення нової моделі вирішення трудових спорів здійснювалося Експертною групою, до якої увійшли досвідчені фахівці – представники сторін соціального діалогу, НСПП, незалежні українські та шведські експерти.

На основі вивченого міжнародного та європейського досвіду, аналізу існуючої української системи, Експертною групою визначено базові принципи, основні риси нової української моделі вирішення трудових спорів та сформульовано найважливіші терміни, які пов’язані з вирішенням трудових спорів та потрібні для розуміння нової моделі.

Метою нової моделі вирішення трудових спорів в Україні (далі – Нова модель) є формування ефективного механізму вирішення трудових спорів на основі європейських стандартів та найкращого досвіду, згідно з якими організації роботодавців та профспілки відіграватимуть важливу роль і нестимуть конкретну відповідальність у вирішенні спорів, а держава забезпечуватиме основні правила і засоби остаточного їх вирішення.

Нова модель передбачає визначення і розрізнення двох типів трудових спорів – трудові спори про інтереси та трудові спори про права – як основу для відповідних процедур їх вирішення.

Передбачається, що позасудовий порядок вирішення трудових спорів про інтереси та про права включатиме мінімально можливу кількість рівнів і максимальну можливість залучення організацій профспілок і роботодавців до процедур вирішення трудових спорів на всіх етапах примирення. Якісно змініться і роль НСПП у зв’язку з розширенням її повноважень і функцій.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: ІІ тур Відкритого ...
Наступна новина: Закарпатські правоохоронці ...

КОМЕНТАРІ