Євроінтеграційний процес та акції протесту: думки чернігівської громадськості

Євроінтеграційний процес та акції протесту: думки чернігівської громадськості

10.12.13 12:52 0 832
«Студія «Діалог» — популярна передача Чернігівської ОДТРК, під час якої гості в студії обговорюють актуальні для всіх жителів області теми. Як зазначає її автор Ірина Воробей, це — майданчик, де можуть перебувати будь-які люди, які вільно обмінюються думками, щирі одне з одним. Останній випуск передачі був присвячений тій тематиці, яка зараз хвилює, мабуть, усіх українців: ситуації, в якій нині знаходиться українська держава, євроінтеграційному процесу, його перспективам та викликам.

Відповіді на питання, в якому напрямку рухається Україна, намагалися дати активні представники громадськості: заступник голови Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації Сергій Самоненко, керівник будівельної компанії «СВ надійний партнер» Світлана Живенко та керівник Чернігівського обласного осередку Всеукраїнської громадської організації «Фонд сприяння демократичним виборам» Володимир Сизих.

В ході активного діалогу, який і є суттю програми, учасники обговорили євроінтеграційні процеси з різних точок зору. І якщо деякі питання — наприклад, важливість недопущення ескалації конфлікту або продовження євроінтеграційного курсу, обіцяне владою, — знайшли в них однозначну підтримку, щодо інших виникли розбіжності.

Сергій Самоненко

Саме підписання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС — ліки від скрутної економічної ситуації, вважає заступник голови Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації. «А зараз ліки забрали. Ми в розпачі».

Він підтримує тих, хто вийшов на Майдан: «У нас формується громадянське суспільство, й іншого шляху формування ставлення людей до таких процесів і їх участі в житті держави фактично не існує». З іншого боку, протестні акції, попри свою масовість, не мають негативного впливу на економічні процеси. Зокрема, жоден випадок простою підприємства внаслідок нинішніх політичних протестів пану Сергію не відомий. В той же час він вважає, що цей громадський рух може винести на своїх хвилях нових лідерів, якими зможуть пишатися українці.

Він також підтримує необхідність дотримання вимог законодавства під час проведення політичних акцій. «Хотілося б, що всі ці події відбувалися в рамках чинного законодавства. Але вимоги законодавства повинні виконувати всі. І люди, які прийшли висловити свою думку, і влада. Ми бачили, що виробляли силові органи, — наголошує Сергій Самоненко. — На мою думку, «перший постріл у війні» зробили не люди, які прийшли на Майдан, і не люди, які висловлювали свою громадянську позицію, а, на жаль, силові й правоохоронні органи. Тепер клубок почав намотуватися, це вже сніжний ком».

Світлана Живенко

Представниця будівельного бізнесу має більш прагматичну точку зору щодо подій сьогодення. Один день зупинки підприємств коштує економіці України 0,5 млрд доларів на день, вказує вона, але в той же час саме заклики до страйків зараз поширюються у державі. До того, ж на її думку, сама кількість протестувальників у столиці свідчить про те, що підприємства зараз не можуть працювати на повну потужність — адже на Майдані Незалежності навряд чи знаходяться самі лише безробітні або мешканці Києва, які можуть, побувши на акції, просто піти на роботу.

Пані Світлана застерігає пересічних громадян від блокування чи захоплення адміністративних будівель, яке може тягти за собою кримінальну відповідальність: «Люди йдуть, не думаючи про те, що завтра вони можуть бути покарані, бо це дійсно є порушення законів. Ті, хто їх закликають, можуть просто сховатися за свою недоторканність».

Вона побажала співгромадянам терпіння, взаєморозуміння та закликала до швидшого переходу до конструктивної співпраці: «Вони дійсно вибрали правильний шлях, але трошки він затягнувся. Треба це припинити, сісти за стіл перемовин, набратися терпіння і зайти в Європу, а не заповзти».

Володимир Сизих

«Ми географічно в Європі і «приречені» бути в сім’ї європейських народів, але треба пройти дуже великий шлях. Саме цим не в останню чергу пояснюється те, що після відчайдушної спроби стрімко увірватися асоційованим членом ми взяли таку паузу. Якесь перезавантаження мало бути і відбувається, але надзвичайно важливо, що ми від євроінтеграції не відмовляємось», — розмірковує громадський діяч.

Він вважає, що рух значної кількості людей на Майдані — свідчення того, що нація прокидається та починає себе усвідомлювати. В той же час, Майдан є відображенням гострої політичної кризи, яка існує в країні. Саме тому необхідно вжити заходів для зниження гостроти протистояння і переведення його в русло діалогу, для чого є підтримка як влади, так і громадськості.

«Після відомого голосування у Верховній Раді Кабінет Міністрів залишається чи не єдиним легітимним, повноважним органом, який спроможний приймати рішення і забезпечувати життєдіяльність країни. При всьому неоднозначному відношенні, яке є до Прем’єр-міністра, він запевнив — і я не думаю, що це була просто декларація — про готовність Уряду домовлятися», — наголошує Володимир Сизих.

Він висловлює впевненість у тому, що нових спроб силового розв’язання конфлікту не буде, і що вирішувати його іншим шляхом, аніж за столом перемов — неможливо.

«Фактор Майдану не може не впливати. Особливо для тих гарячих політиків, які хотіли б використовувати його як аргумент у діалозі. Головне — схаменутися. Головне — подивитися на пересічних громадян. Подивитися, що на нас очікує. Не зачиняти двері в Європу. Налагоджувати контакти з нашими сусідами. Домагатися поважливого до себе ставлення від усіх, в тому числі — від Європи. І, водночас, розуміти, що ціна помилки дуже велика», — підсумував розмову Володимир Сизих та побажав політикам не робити необдуманих вчинків, а громадянам — віри в те, що ми можемо зробити нашу країну такою, в якій хотілося б жити і нам, і нашим дітям.

За інформацією Департаменту

інформаційної діяльності та комунікацій

з громадськістю облдержадміністрації за

матеріалами Чернігівської ОДТРК
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Олег Сало: «Реформа ...

КОМЕНТАРІ