Вища рада юстиції ухвалила рішення щодо внесення подань про звільнення за порушення присяги двох суддів

Вища рада юстиції ухвалила рішення щодо внесення подань про звільнення за порушення присяги двох суддів

10.12.13 15:10 0 842
Вища рада юстиції внесе подання до Верховної ради України про звільнення за порушення присяги двох суддів. Про це повідомив Голова Вищої ради юстиції Олександр Лавринович за підсумками засідання Ради 10 грудня.

Так, розглянувши матеріали перевірки щодо судді Каховського міськрайонного суду Херсонської області Таранцова Сергія Петровича, Вища рада юстиції ухвалила рішення про внесення подання про звільнення указаного судді за порушення присяги. Подання на суддю було внесене до ВРЮ 2 серпня 2011 року.

У результаті перевірки Вища рада юстиції встановила, що своєю постановою суддя зобов‘язав відділ ДПС ДАІ видати зі штрафного майданчика автомобіль КАМАЗ особі, яка не була власником цього транспортного засобу. Справа розглядалася за заявою указаної особи в той же день, коли надійшла до суду, без виклику власника автомобіля, чим було порушено право останнього на захист. Крім того, суддя не дослідив обставини затримання автомобіля, зокрема, що автомобіль не мав відношення до відділу ДПС ДАІ, оскільки був затриманий у зв‘язку з розслідуванням кримінальної справи. Також, суддя проігнорував той факт, що особа, від імені якої звернулися із заявою до суду, не була власником автомобіля і в той час у тяжкому стані перебувала у геріатричному інтернаті. Через 10 дів після указаного рішення суду особа, яка отримала у власність автомобіль, померла, що додатково ускладнило питання встановлення права власності на транспортний засіб.

Одночасно з проведенням даної перевірки на розгляд до ВРЮ надійшла заява судді С.Таранцова про звільнення його з посади судді у відставку. Проте з урахуванням виявлених обставин Вища рада юстиції ухвалила рішення про направлення подання про звільнення судді саме за порушення присяги.

Крім того, під час засідання 10 грудня було ухвалене рішення про внесення подання про звільнення з посади судді Кіровського районного суду міста Дніпропетровська за порушення присяги Овчаренко Наталії Григорівни. Щодо даного судді Вищою радою юстиції було отримано два подання – від 26 жовтня 2011 року та 22 січня 2013 року. Після проведення перевірки Вища рада юстиції встановила низку порушень у діях судді.

Зокрема, було встановлено, що суддя неодноразово припускалася порушень при розгляді справ: скасовувала заходи забезпечення позову без повідомлення сторін, застосовувала неспівмірні заходи забезпечення позову, забезпечувала позов шляхом зупинення виконання судового рішення, яке вже набрало законної сили, розглядала справи, які не були підвідомчі даному суду, неодноразово допускала порушення щодо правил підсудності справ, допускала порушення щодо правил територіальної підсудності. Крім того, суддя не вжила заходів щодо перерозподілу справ, які в неї залишилися після зміни спеціалізації, 271 справу передавати взагалі відмовилася. Суддю було двічі притягнуто до дисциплінарної відповідальності, зборами суддів Кіровського районного суду міста Дніпропетровська поведінку судді було визнано такою, що не відповідає Кодексу суддівської етики.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Пенсіонери органів ...
Наступна новина: Закарпаття: міліція ...

КОМЕНТАРІ