На Хмельниччині відбувся випуск військовослужбовців, які пройшли навчання за програмою НАТО «Партнерство заради миру»

На Хмельниччині відбувся випуск військовослужбовців, які пройшли навчання за програмою НАТО «Партнерство заради миру»

11.12.13 13:33 0 841
Днями у Хмельницькому національному університеті відбулася урочиста церемонія випуску тридцятого етапу професійного навчання військовослужбовців Хмельницького центру перепідготовки та соціальної адаптації та церемонія офіційного закриття Трастового фонду НАТО «Партнерство заради миру».

В урочистостях взяли участь військовий аташе Королівства Нідерландів в Чехії, Польщі та Україні, підполковник Рене Далман, військовий офіцер зв’язку НАТО Офісу зв’язку НАТО в Україні, капітан першого рангу Дімітер Ілієв, директор Департаменту соціального захисту постраждалих від Чорнобильської катастрофи та інших категорій Міністерства соціальної політики України Сергій Подорожний.

В конференц-залі університету відбулося урочисте вручення свідоцтв про підвищення кваліфікації та сертифікатів 116 випускникам, навчання яких фінансувалося Трастовим фондом НАТО “Партнерство заради миру».

Необхідність кардинального і масштабного скорочення Збройних Сил України на є досить актуальною проблемою. Зважаючи на міжнародний досвід, могутність та надійність збройних сил будь-якої держави визначається не чисельністю військовослужбовців, а належним станом сучасного озброєння, високим професійним рівнем військовослужбовців, а також гарантованим соціальним захистом їх після закінчення служби. Відповідно до мети проекту, діяльність Хмельницького центру перепідготовки та соціальної адаптації включає перенавчання на цивільні спеціальності військовослужбовців, звільнених в запас або відставку, а також включених в план звільнення зі Збройних Сил України та надання допомоги в повторному працевлаштуванні в цивільному секторі економіки.

Міжнародні проекти, спрямовані на забезпечення соціальної адаптації військовослужбовців, є однією з основних напрямів співпраці між Україною та Північноатлантичним Альянсом (НАТО) у сфері реформування в галузі оборони і безпеки в Україні. На виконання Державної програми розвитку Збройних Сил України на 2006-2011 роки чисельність Збройних Сил зменшено з 245 тисяч до 192 тисяч осіб. Усього скорочено 53 тисяч осіб, у тому числі 36 тисяч військовослужбовців. В 2013-2017 роках планується скоротити близько 42 тисяч осіб і довести загальну чисельність Збройних Сил з урахуванням цивільного персоналу в довгостроковій перспективі до 150 тисяч осіб.

Вирішення ситуації, яка склалася в результаті реформування Збройних Сил України, потребує вагомих зусиль та ефективних дій з боку уряду країни. НАТО надає підтримку Україні у вироблені стабільних та ефективних програм, спрямованих на соціальну адаптацію військовослужбовців, звільнених у відставку або у запас. Однією із таких програм є проект Трастового фонду НАТО «Партнерство заради миру» – Хмельницький центр перепідготовки та соціальної адаптації», який започаткований у 2006 році, а з 2009 року розширив свою діяльність на Харківський регіон, де партнером став Міжгалузевий інститут післядипломної освіти Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут». В 2006-2013 рр. фінансування цього проекту забезпечували такі країни як Королівство Нідерландів, Королівство Данії, Болгарія, Чехія, Польща, Люксембург та інші (в 2013 р. - Королівство Нідерландів та Польща).

Результатом діяльності Хмельницького центру в Хмельницькому та Харківському регіонах в 2006-2013 рр. стала організація перепідготовки 2129 осіб та допомога в працевлаштовані 1067 особам з числа військовослужбовців, звільнених в запас або відставку, а також включених в план звільнення зі Збройних Сил України. Відсоток працевлаштованості випускників складає приблизно 75 % (від загальної кількості випускників, що не проходять службу в Збройних Силах України). На території Західної України за цей період Хмельницький центр забезпечив перепідготовку 1438 осіб та надав допомогу в працевлаштовані 702 особам з числа колишніх військовослужбовців в Хмельницькій та в Житомирській областях, в Тернополі та Івано-Франківську.

Допомога НАТО високо цінується українською владою: під час зустрічі Спільної робочої групи Україна-НАТО з питань воєнної реформи, яка проводилася у штаб-квартирі НАТО 26 вересня 20013 р., представники українського уряду висловили подяку Північноатлантичному Альянсу та країнам-учасникам за активну участь в реалізації програми соціальної адаптації військовослужбовців, звільнених в запас або відставку.

З 2014 року розпочнеться реалізація державної програми соціальної адаптації, яка передбачає застосування систематичного підходу до соціальній адаптації колишніх військовослужбовців як інтегрованої частини кадрової політики Збройних Сил України. Згідно вимог українського законодавства та міжнародного досвіду курси перепідготовки військовослужбовців будуть відбуватися за тендером в цивільних освітніх закладах по всій території України.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ