У Львівській області представники професійно-технічних навчальних закладів Червонограда поскаржились на низьку оплату праці своїх випускників

У Львівській області представники професійно-технічних навчальних закладів Червонограда поскаржились на низьку оплату праці своїх випускників

11.12.13 14:11 0 740
«Нам потрібні мобільні працівники, які зможуть дуже швидко адаптуватись до потреб ринку праці», – сказав голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Сало на зустрічі з представниками колективів Червоноградського гірничо-будівельного ліцею та Вищого професійного училища №11.

Навчальні заклади готують «кваліфікованих робітників». Ліцей веде підготовку слюсарів з ремонту автомобілів, алектрогазозварювальників, малярів, кухарів, барменів, продавців та ін. Вище профучилище готує, зокрема, кравців, закрійників, операторів комп’ютерного набору.

Керівництво цих навчальних закладів серед найбільших проблем з працевлаштування своїх випускників назвало низьку оплату праці. Діти не трудоактивні, адже їм краще стати на облік у Центр зайнятості, аніж працювати за мінімальні зарплати.

«Наприклад, випускники швейного напрямку забезпечені роботою повністю, але вони від неї відмовляються, бо низький рівень оплати. Їдуть працювати у Польщу, де за їхню роботу дають втричі більше», – пояснила директор Вищого професійного училища №11 Оксана Білик.

Очільник області Олег Сало наголосив, що «професійно-технічним навчальним закладам потрібно оперативно і гнучко реагувати на зміни, що відбуваються на ринку праці». Також голова ОДА нагадав, що у вересні Президент затвердив «Стратегію розвитку державної молодіжної політики на період до 2020 року», яка передбачає: формування державного замовлення відповідно до потреб ринку праці, співпрацю роботодавців та навчальних закладів для стажування студентів й учнів, стимулювання роботодавців у наданні випускникам першого робочого місця.

Ще одна проблема – застаріла матеріально- технічна база. У Червоноградського гірничо-будівельного ліцеї майбутні слюсарі з ремонту автомобілів вчаться на старих «Жигулі», тоді як в автомайстерні найчастіше звертаються з «іномарками». Деякі станки для навчання мають щонайменше 40 років.

Керівник області пообіцяв посприяти в осучасненні обладнання, «тому що техніка йде вперед, і це не діло, що діти вчаться на старому обладанні».

Для довідки. У 2013 році випуск кваліфіковани робітників ПТНЗ області становив 12927 осіб. Працевлаштовано випускників ПТНЗ за професією 78,9%, продовжують навчання у вищих та інших навчальних закладах 11,8%, призвані та військову службу 2,1%, за вільним працевлаштуванням 7,2%.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Хмельниччина: «Народний ...

КОМЕНТАРІ