Візит Президента України до Китаю абсолютно результативний і з політичної, і з економічної точки зору - Ігор Литвин

Візит Президента України до Китаю абсолютно результативний і з політичної, і з економічної точки зору - Ігор Литвин

11.12.13 13:49 0 804
Голова правління Асоціації україно-китайського співробітництва, екс-посол України в Китаї Ігор Литвин вважає дуже результативним і з політичної, і з економічної точки зору державний візит Президента України Віктора Януковича до КНР, який був проведений у вдалий для поглиблення міждержавного співробітництва момент. Про це він сказав в ефірі каналу БТБ.

«Візит можна абсолютно вважати результативним, насамперед з точки зору політичної, оскільки було підписано великий Договір про дружбу і співробітництво між КНР і Україною, де викладено головні засади нашого співіснування з КНР, в тому числі є відповідні гарантії безпеки України з боку КНР. Було підписано спільну Декларацію про розвиток стратегічного партнерства, де підвищено безпекові гарантії для України, і прийнято програму реалізації цього формату стратегічного партнерства, документ передбачає протягом 5 років реальний розвиток за багатьма напрямками співробітництва - політичними, торгово-економічними, фінансовими, гуманітарними тощо», - наголосив Литвин.

Україна зараз перебуває на позиції дуже привабливого об’єкта для китайського інвестора - і на рівні міждержавного економічного співробітництва, і на рівні приватних інвестицій - зазначив екс-посол. «Тому що у нас є високі технології , у нас є розвинена космічна промисловість, авіаційна промисловість, привабливий для Китаю агросектор і багато інших галузей, де співробітництво може бути дуже перспективним і широкомасштабним», - уточнив він і додав, що йдеться також про високі технології, агро-, промислову, транспортну, житлову інфраструктури, машинобудування тощо. Литвин зазначив, що Піднебесна зараз інвестує на зовнішні ринки величезні кошти. «Щороку десь йдеться про сотні мільярдів доларів – не менше», - вважає він.

«Є результат у суто економічній галузі - мається на увазі регуляція деяких питань, які досі заважали розвитку конкретного співробітництва в економічної галузі», - сказав він. Зокрема йдеться про великі домовленості інвестування агрогалузі та можливе іпотечне кредитування. «Досягнуто домовленість про фітосанітарні норми при експорті до Китаю ячменю та сої. Ці продукти, що потребуються в Китаї у великій кількості, і цю потребу ми можемо задовольнити», - зазначив Литвин.

«Нарешті підписаний документ співробітництва в галузі туристичного обміну – Україна потрапила до офіційного списку країн, туризм до яких заохочується керівництвом КНР. Відтепер можна розраховувати на різке збільшення китайських туристів, а це означає, що вони сюди привезуть гроші», - додав він.

Він нагадав, що це був другий з 2010 року візит на такому рівні до Піднебесної, а до того багато років очільники України не здійснювали таких поїздок.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ