Ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС: "Невидима зброя - радіація - була повсюди, але ми працювали, бо розуміли важливість нашої роботи" ( + )

Ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС: "Невидима зброя - радіація - була повсюди, але ми працювали, бо розуміли важливість нашої роботи" ( + )

12.12.13 09:09 0 953
Своїми спогадами про ліквідацію наслідків аварії на Чорнобильській АЕС поділився ветеран ОВС, полковник міліції у відставці Костянтин Ванзуряк.

Костянтин Тодорович у 1986 році працював начальником паспортного відділу управління внутрішніх справ Буковини. На початках ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС необхідно було організувати пропускну систему на 10-ти і 30-ти кілометрових зонах. Це було питання не лише особистої безпеки людей, а й захист від мародерів, які грабували будинки, поспіхом залишені місцевими мешканцями. Тоді видавали декілька видів перепусток: «Всюди», «м. Прип’ять» та «м. Чорнобиль».

По Чорнобильській зоні пересувалися на бронетранспортері, аби сховатися від радіації. Чоловік згадує, перше враження від Прип’яті було двояким. Місто стояло як на картинці – висотні будинки, площі, парки, але жодної людини там не було. Звісно, окрім ліквідаторів. Це була моторошна картинка, розповідає Костянтин Ванзуряк.

Єдиний захист, який мали при собі ліквідатори – це распіратори. Але захищав він лише органи дихання. Також потрібно було щодня змінювати одяг. Але невидима зброя – радіація – була усюди.

Костянтин Тодорович довгий час був головою Асоціації «Чорнобиль» УМВС України в Чернівецькій області. Каже, ця техногенна катастрофа стала особистою для понад трьохсот буковинських міліціонерів. І їх мужність неможливо переоцінити.

СЗГ УМВС України

в Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області 12.12 ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ