Чорнобиль - біль і неспокій України

Чорнобиль - біль і неспокій України

12.12.13 08:00 0 987
У тому далекому грудні 1986 року керівництву держави було відрапортовано про завершення першої черги робіт на четвертому енергоблоці, заглушення зруйнованого реактора, спорудження над ним захисного «саркофага» та дії із захисту людей, зокрема евакуацію місцевого населення.

Учасникам тих трагічних подій вдалося зробити неможливе – в рекордні терміни закрити зруйнований четвертий блок бетонним коконом і зупинити подальше розповсюдження радіоактивного зараження. Щодня на будівництві працювали до 11 тисяч робітників, інженерів, військовослужбовців, співробітників правоохоронних органів. Завершення будівництва об’єкту «Укриття» стало найважливішим і переломним у битві за життя мільйонів людей на планеті.

«Ліквідатори» зробили свою таку відповідальну і надзвичайно небезпечну справу – збудували захисний саркофаг. То була важка праця людей з усього колишнього Радянського Союзу. Багато з них працювали за, на той час, «великі гроші», але були й такі, хто трудився «на ентузіазмі», бо так були виховані. До цієї категорії відносились і працівники міліції та пожежної охорони. Хоча вони не споруджували саркофаг, однак із перших днів аварії і до цих пір несуть службу з охорони громадського порядку в «чорнобильській зоні».

Наразі ці історичні події призвели до того, що у 2006 році інваліди-«чорнобильці» Святошинського району Києва звернулись до Президента України Віктора Ющенка з пропозицією про вшанування «ліквідаторів», на що був підписаний відповідний Указ «Про День вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС», який щороку відзначається в країні 14 грудня.

Цього дня ми не можемо не згадати тих працівників міліції Прикарпаття, які, в силу певних обставин, виконуючи свій службовий обов’язок, з 26 до 30 квітня 1986 року першими заступили на охорону громадського порядку в «чорнобильській зоні», отримали подвійні, потрійні, досі невідомі дози опромінення. Це Петро Володимирович Яковишин, дільничний інспектор міліції, Михайло Степанович Бойчук, помічник чергового, Михайло Михайлович Мандар, міліціонер-водій – усі троє з Тлумацького райвідділу, Дмитро Дмитрович Гришко, міліціонер Верховинського РВВС, Роман Степанович Осідач, дільничний інспектор міліції, Зіновій Миколайович Гуртовський, міліціонер – з Долинського РВВС, Юрій Іванович Дзем’юк, міліціонер Яремчанського міського відділу, Михайло Михайлович Кречко, міліціонер Косівського РВВС, Петро Ярославович Матуляк, дільничний інспектор Калуського райвідділу, Іван Іванович Менделюк, міліціонер-водій, Микола Михайлович Миронов, міліціонер відділу позавідомчої охорони, Ігор Павлович Сєрий, міліціонер, – із Івано-Франківського МВВС, Юрій Степанович Прокопів, помічник чергового Рожнятівського РВВС, Микола Миколайович Романчич, міліціонер Коломийського РВВС ( помер у 2005 році). Всього в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС взяли 456 співробітників органів внутрішніх справ Прикарпаття.

Точну кількість постраждалих від Чорнобильської аварії можна визначити лише приблизно. Окрім загиблих працівників АЕС і пожежників, до постраждалих слід віднести хворих військовослужбовців, працівників органів внутрішніх справ, які брали участь у ліквідації наслідків катастрофи, а також мешканців районів, що де було радіоактивне забруднення. Ще не одне покоління буде згадувати ті події, але ніщо і ніколи не зможе повернути втраченого здоров’я, а декому і життя. На жаль, ніякі втішні слова не зможуть загоїти душу матерям, чиї діти померли від променевої хвороби або народилися каліками. Безперечно, «вшановування» ліквідаторів аварії двічі на рік (26-го квітня та 14-го грудня) – добра справа, але, як говорять самі чорнобильці, було б краще, якби така увага позначалась на покращенні їхнього матеріального становища.

Нині в прикарпатській міліції працюють чотири учасників ліквідації наслідків аварії, 64 «чорнобильці» за ці роки померли, мають причинний зв’язок захворювань унаслідок аварії 128 колишніх співробітників органів внутрішніх справ.

Кажуть, що час лікує, віддаляє, заспокоює, однак заради майбутнього, заради того, щоб подібне ніколи й ніде не повторилося, всі ми і прийдешні покоління не повинні забути цю «чорну сторінку» в історії України. Також маємо пам’ятати величний подвиг тих, хто брав участь у ліквідації наслідків вибуху на четвертому блоці атомної станції.

Володимир Числов, голова Асоціації спілки «Чорнобиль» органів внутрішніх справ Івано-Франківської області.

СЗГ УМВС України

в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ