У Львівській області визначено 20 претендентів на здобуття Обласної премії в галузі культури, літератури, мистецтва, журналістики та архітектури

У Львівській області визначено 20 претендентів на здобуття Обласної премії в галузі культури, літератури, мистецтва, журналістики та архітектури

12.12.13 08:38 0 856
11 грудня під головуванням заступника голови Львівської ОДА Ірини Романів відбулося перше засідання журі з присудження Обласної премії 2013 року в галузі культури, літератури, мистецтва, журналістики та архітектури.

Зазначимо, що новостворений склад журі, затверджений президією Львівської обласної ради 9 грудня 2013 року, налічує 15 осіб, кандидатури яких були погоджені в рамках громадського обговорення.

У вступному слові Ірина Романів поінформувала членів журі, що цьогоріч на здобуття Обласної премії в галузі культури, літератури, мистецтва, журналістики та архітектури обласними організаціями національних творчих спілок, культурно-мистецькими закладами та іншими інституціями представлено 23 подання.

«Хочу підкреслити, що на присудження Премії представлені нові оригінальні твори і роботи, опубліковані чи оприлюднені у завершеному вигляді протягом останніх трьох років, але не пізніше як за півроку до їх висунення на здобуття Премії», – сказала І. Романів.

За результатами обговорення представлених подань, члени журі шляхом відкритого голосування визначили 20 претендентів ІІ туру конкурсу, який відбудеться в понеділок, 16 грудня.

Довідка:

Обласна премія в галузі культури, літератури, мистецтва, журналістики та архітектури є найвищою премією у Львівській області, найбільш престижною творчою відзнакою за вагомий внесок в українську культуру.

Даною Премією відзначаються найвизначніші твори літератури, мистецтва, журналістики та архітектури, які утверджують ідеали гуманізму, збагачують історичну пам’ять народу, його національну свідомість та самобутність, а також стали визначною подією в культурному й літературно-мистецькому житті регіону .

Премія присуджується щорічно в тринадцяти номінаціях:

– мистецтвознавство і культурологія – імені Святослава Гординського

(історія і теорія образотворчого, декоративно-ужиткового, народного мистецтва, історія і теорія музики)

– музейна справа і збереження культурної спадщини – імені Іларіона та Віри Свєнціцьких (знакові концептуальні виставки, експозиції; комплексне збереження і реставрація пам’яток)

– поезія – імені Маркіяна Шашкевича (збірки поезії)

– проза – імені Богдана Лепкого (прозові твори)

– літературознавство, сучасна літературна критика та переклади – імені Михайла Возняка (літературознавство, критика, переклади)

– драматургія, театральне мистецтво – імені Бориса Романицького (театральні вистави, режисерські, сценографічні, акторські роботи, оперні партії, написання драматичних творів)

– журналістика та публіцистика – імені В’ячеслава Чорновола (журналістика і публіцистика)

– музичне мистецтво – імені Станіслава Людкевича (оперні, балетні, симфонічні, камерно-інструментальні твори, концертні програми, авторські виступи, диригування)

– образотворче мистецтво – імені Івана Труша (живопис, графіка, скульптура, монументальне мистецтва)

– декоративно-ужиткове мистецтво – імені Зеновія Флінти (кераміка, художнє скло, метал, різьба, обробка дерева, ткацтво, художні прикраси)

– народна творчість – імені Анатолія Вахнянина (народне мистецтво, фольклорні колективи)

– дизайн – імені Олени Кульчицької (дизайн середовища, графічний дизайн, предметний дизайн)

– архітектура – імені Івана Левинського (практичні і теоретичні досягнення в галузі сучасної архітектури)

Лауреатам виплачується грошова частина Премії в розмірі 10 тис. гривень. У разі відзначення Премією колективу авторів, всім лауреатам видаються дипломи, а грошова частина премії ділиться між ними порівну.

Диплом і грошова частина Премії вручається напередодні Нового року на урочистому засіданні представників обласних організацій національних творчих спілок, літературно-мистецьких об’єднань, фондів, музейних та інших установ.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ