У Львівській політехніці відбулася зустріч із Богданом Стельмахом

У Львівській політехніці відбулася зустріч із Богданом Стельмахом

12.12.13 08:06 0 1067
10 грудня 2013 року у Національному університеті "Львівська політехніка" в рамках проєкту народного депутата України від ВО "Свобода", відомого мовознавця Ірини Фаріон "Від книги до мети" відбулася зустріч із поетом Богданом Стельмахом.

Розпочинаючи зустріч, Ірина Фаріон процитувала слова Григорія Сковороди, який казав, що "все видиме залежить від невидимого". "Поети формулюють невидимі думки. Поети матеріялізують наш спосіб мислення. Із матеріялізації нашого способу мислення, яке запропонував Богдан Стельмах, виріс пам'ятник Тарасові Шевченку у Львові. біля цього пам'ятника відбувається Майдан. Все почалось з того, що цей поет свого часу написав вірш "Пам'ятник" і приніс туди першу квітку. Потім туди прийшла я, і стояла в черзі вагітна, щоб покласті квіти до того місця, де стоятиме пам'ятник. Тоді цей вірш підірвав Львів. Зараз Богдан Стельмах надихає на повстання духу, бо найголовніші барикади – це не матеріяльні барикади, а барикади духу!", – підкреслила Ірина Фаріон.

Свободівка розповіла, що Богдан Стельмах є не тільки поетом, він є поетом-піснярем, драматургом – в одній особі зійшлися три іпостасі: "Драми розігрують на сцені, сцена є для того, щоб показати людську долю . Поезія є для того, щоб стати стрілою і влучити в ту точку, яка в тебе зашарована буднями. А поет з тої точки витягує несподівані для тебе емоції, почуття". Вона пригадала, як ходила на могилу Івасюка і шукала біля неї вірші. Серед тих текстів, які там знаходила, були тексті Богдана Стельмаха: "Я пригадую, як убили Ігоря Білозора. Більшість текстів до пісень написав також Стельмах. Тобто він двома руками тримає два атланти української музики – Володимира Івасюка та Ігоря Білозора. Це, без жодного перебільшення, людина-доба. Ми не маємо права розминатись з такими людьми. Вони, як криниця, з якої п'єш та п'єш".

Під час зустрічі Богдан Стельмах презентував 7-томник своїх творів, окремий том пісень, який називається "Світлиця" ( понад 130 пісень), а також потрійний музичний CD-альбом.

"У складний час, який ми зараз переживаємо, треба дивитись на тих світочів, які запалювали світло. Я маю на увазі Січових Стрільців, упівців. Нам треба йти вперед, але час від часу повертатись і дивитись на ті спалахи історії, пам'яти. Я не міг не відреагувати на ті події, які відбуваються зараз в Україні. У неділю на Майдані у Львові прозвучала пісня, написана разом з Олександром Зелінським, – "Молодий Майдан". Ввечері я почув мелодію, а вранці уже був готовий текст. Її виконав прекрасний гурт "Дежавю", – розповів поет-пісняр. Від зазначив, що завжди добре вслухається у мелодію, у ритм, ходить і наспівує її. І завжди намагається знайти те перше слово, яке пасуватиме до цієї пісні. Тому вважає, що "в пісні біографія моя".

Зі сцени прозвучало багато поезій Богдана Стельмаха в авторському виконанні.

"Цього року я святкував ювілей – 70 років. У театрі Заньковецької та у Львівській філармонії відбулись мої творчі вечори, зали були заповненні вщерть. Я навіть не очікував такого, бо думав, що з роками люди забувають поетів старшого віку. Сім книжок – це те, що я зібрав у палітурки за час своєї творчої роботи. Я взагалі ставлюсь до своєї літературної роботи якось трохи несерйозно. Я люблю інші речі і зробив їх багато. Я любив мурувати і мурував. Любив доглядати сад і доглядав його. А вірші були для мене таким побічним продуктом душі, коли я вже не міг не писати. Це були такі періоди, коли я працював з композиторами: Богданом Янівським, Ігорем Білозором, Володимиром Івасюком, Мирославом Скориком, Віктором Камінським. Ці пісні я зібрав у книзі, яка завершує мій семитомник. Там є близько 130 пісень. Наші спільні жарти, розмови зараз при старості згадуються якось дуже ностальгійно і приємно", – розповів Богдан Стельмах.

"Отак воно, брате, Володю, без тебе минають літа,

Без пісні твоєї в провалля без дна стікає життя".

"Дякувати Богові, пісні живуть. І дякуючи надіям, які ми маємо в наших душах, на нашу будучину – світлу, радісну, справедливу".

Богдан Стельмах не тільки лірик, філософ, він ще й майстер політичної сатири на злобу дня. Бурхливими оплесками глядачі нагородили поета за сатиричний вірш "Капутін і Тупак". Також особливе піднесення у присутніх викликав вірш про Степана Бандеру.

"Панове! Воля – то примхлива пані,

Їй до смаку лиш вража злая кров.

Тому я вірші ці в прийдешню еру

Вихрипую зі зболених грудей:

"О, Господи, ще раз нам дай Бандеру

Він так потрібен нині молодий!"

Про це повідомили в прес-службі Львівської міської організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ