Від початку року, львівські правоохоронці виявили більше 5 тисяч адміністративних порушень у сім'ях

Від початку року, львівські правоохоронці виявили більше 5 тисяч адміністративних порушень у сім'ях

12.12.13 13:04 0 982
У відповідності до ст. 3 Конституції України людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визначаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. На виконання Закону України “Про попередження насильства в сім’ї”, за поточний період 2013 року працівники усіх служб виявили 5880 адміністративних правопорушень в сімейному середовищі, з яких 1713 - вчинених повторно.

Поряд з цим питання гендерно-обумовленого насильства, в першу чергу в сімейному середовищі стало практично буденною справою. Так, лише протягом поточного року до органів і підрозділів ГУМВС України у Львівській області надійшло понад 10 тисяч звернень по фактах вчинення насильства в сім’ях. Разом з тим, як показує практика, близько половини сімейно-побутових конфліктів залишаються латентними аж до моменту скоєння злочину, оскільки потерпілі з різних причин не звертаються до правоохоронних органів.

На профілактичному обліку ОВС Львівської області перебуває 5513 особи, що допускають насильство в сім’ї, з них 4784 поставлено на облік в поточному році. За час проведення акції виявлено та додатково поставлено на профілактичний облік 205 таких осіб, 119 з обліку знято у зв’язку з виправленням.

Лише ці цифри показують важливість зусиль спрямованих на якісне попередження цих протиправних посягань.

На виконання Закону України «Про попередження насильства в сім’ї», за поточний період 2013 року працівники усіх служб виявили 5880 адміністративних правопорушень в сімейному середовищі, з яких 1713 - вчинених повторно.

Під час проведення акції «16 днів проти гендерного насильства» відносно 302 осіб, які перебувають на обліку в ОВС складено 346 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, в тому числі:

- за вчинення дрібного хуліганства – 12;

- за вчинення насильства в сім’ї або невиконання захисного припису – 303, з яких 97 - повторно;

- за невиконання батьками або особами, що їх заміняють, обов’язків щодо виховання дітей (ст. 184 КУпАП) – 4.

За час проходження акції зареєстровано 278 виїздів працівників міліції на сімейні конфлікти, винесено 205 офіційних попереджень про неприпустимість учинення насильства в сім’ї та винесено 21 захисний припис.

У зв’язку з наведеним, проведено аналіз прийнятих судами Львівщини рішень за фактами вчинення насильства в сім’ї та встановлено, що з 5841 складених працівниками служб та підрозділів ГУМВС України у Львівській області протоколах судами накладено стягнення у вигляді:

- штрафу відносно 4813 осіб,

- громадських робіт – 286 осіб,

- адмінарешту відносно - 179 осіб,

- до виправних робіт засуджено лише 1 особу

- 143 особи попереджено.

Як видно з даного аналізу відносно осіб, які вчиняють насильство в сім’ї, в переважній більшості судами приймається рішення про накладення стягнень у вигляді штрафів, що стає однією з причин вимагання у сім’ї коштів на оплату штрафів, а в подальшому вчинення повторних насильницьких дій, які в, окремих випадках, закінчуються важкими наслідками (як в наведеному прикладі).

У відповідності закону України «Про попередження насильства в сім’ї», відповідальність за проведення профілактичної роботи з особами, що допускають факти насильства в сім’ях покладається на управління у справах сім’ї та молоді, служби у справах дітей відповідних адміністрацій, центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді та органи внутрішніх справ.

Здійснення профілактичних заходів в цій сфері важко уявити без співпраці з громадськими організаціями, які надають реальну допомогу ОВС. Вже протягом багатьох років Головне управління МВС України у Львівській області співпрацює з громадськими організаціями, в тому числі і з «Західноукраїнським центром жіночих перспектив». У цій структурі здебільшого працюють юристи, які можуть надати безкоштовну допомогу жертвам насильства в сім’ї в разі їх звернення до судових інстанцій, а також психологи, які при необхідності можуть надати першу необхідну психологічну допомогу.

Так, 10 грудня 2013 року за ініціативи УГБ ГУМВС було проведено круглий стіл за участі начальників СДІМ ЛМУ ГУМВС та представників західноукраїнського центру «Жіночі перспективи». На даному заході підведено підсумки роботи з питань протидії насильства та акції 16 днів проти гендерного насильства» та обговорено проблемні питання, які на даний час існують в цій роботі. За результатами зустрічі прийнято рішення про необхідність звернення до органів законодавчої влади з метою внесення змін до нормативно-правових актів, що може сприяти реальному впливу на кривдників та необхідності звернення до ЛОДА з листом про втілення в життя проведення з цими особами корекційних програм.

ВЗГ ГУМВС України у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині ...
Наступна новина: В Житомирській області рак ...

КОМЕНТАРІ