У Львівській філармонї - вечір музики Бетховена

У Львівській філармонї - вечір музики Бетховена

12.12.13 13:41 0 1257
У середу, 18 грудня, концерт у Львівській обласній філармонії буде присвячений музиці геніального Людвіга ван Бетховена.

Бетховен — композитор, який у своїй музиці переступив еволюційний «кордон» між класицизмом і романтизмом. На перший погляд його твори написані цілком «класичною» музичною мовою, але зміст цієї музики несе в собі яскраві ознаки тих речей, які згодом стали типовими для мислення романтика. Від намагання передати через музику глибокі трагічні переживання й жертовний героїзм до благоговійного замилування природою; окрім того це рух від об'єктивного класичного мислення до суб'єктивного, емоційно-романтичного.

У Шостій, «Пасторальній» симфонії Бетховен втілює свої відчуття, пов'язані з природою. Композитор дуже любив перебувати за містом на природі. Особливістю «Пасторальної» симфонії є й те, що у ній не 4 частини, а 5, до того ж кожна з них має свій підзаголовок, який описує ті враження, які передає музика: «Пробудження радісних відчуттів від прибуття у село», «Сцена біля струмка», «Веселе зібрання сільського люду», «Гроза, буря», «Пісня пастуха. Відчуття радості і вдячності після закінчення бурі». При тому, як зазначав сам композитор, у цій симфонії він «радше передає самі відчуття, ніж змальовує якусь картину», тобто музика цього твору втілює внутрішній стан душі людини під час контакту з природою.

Балет «Творіння Прометея», увертюра до якого прозвучить на концерті, Бетховен написав у 1801 р. у співпрації з італійським хореографом і танцюристом Сальваторе Віґано. В основі балету лежить просвітницька ідея про те, що знання і мистецтво роблять людину людяною, а не лише якісь вроджені якості чи суспільний статус. В увертюрі відчувається запал жертовного героїзму, який «випромінює» образ Прометея, з яким Бетховен опосередковано утотожнював і себе самого.

Фортепіанний концерт № 2, який прозвучить у виконанні Меланії Вільшанецької, належить до ранніх творів композитора, більш «класичних» за способом мислення. Цей концерт Бетховен написав ще в той час, коли йому потрібно було зарекомендувати себе як піаніст-віртуоз, і тому музика цього концерту є досить прозора і легка до сприйняття. Також у Другому фортепіанному концерті можна помітити подібність до стилю Моцарта, але водночас цей твір не позбавлений притаманного Бетховенові посиленого драматизму.

Вечір музики Бетховена проведе Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії під батутою Володимира Сивохіпа.
Автор: УкрЗахідІнформ .

фото
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У листопаді на Львівщині ...
Наступна новина: Новини ГУ Міндоходів у ...

КОМЕНТАРІ