Китайські інвестиції вже заходять в Україну, а візит Президента до КНР ще більше їх пожвавив - Вадим Браїловський

Китайські інвестиції вже заходять в Україну, а візит Президента до КНР ще більше їх пожвавив - Вадим Браїловський

12.12.13 21:33 0 880
Член ділової ради Україна-Китай Вадим Браїловський вважає, що впродовж останніх років співробітництво України й Китаю пожвавилося, а після візиту Президента Віктора Януковича на початку грудня цього року активізується ще більше. В ефірі каналу БТБ він зазначив, що дуже добре, що співпраця з такою потужною і перспективною економікою для України стає одним із пріоритетів.

Коментуючи нещодавній візит Глави Української держави до Піднебесної, він зазначив: «Дуже важливий договір про дружбу і стратегічну співпрацю між Україною і Китаєм на 2014-2018 роки підписав Президент України Віктор Янукович з головою КНР... Цей договір я б зрівняв зі стратегічним договором про дружбу з Росією, який підписаний 31 травня 1997 року». «Це дуже серйозний стратегічний договір, на моїй пам’яті я рідко бачив, щоб Китай підписував з іншими країнами подібні договори. І тут я би виділив досить серйозний інтерес Китаю до України», - наголосив Браїловський.

Економіст нагадав, що впродовж останніх 5-ти років Китай обігнав за економічним розвитком Японію, яка тривалий час була третьою, а за прогнозами в 2017 році Піднебесна стане лідером економічного розвитку в світі, відсунувши на друге місце США.

«Дякуючи поїздці президента Януковича в вересні 2010 року наші відносини активізувалися, і на сьогодні підписано більш ніж 20 угод на більш ніж 30 мрлд дол.», - зазначив Браїловський. Він додав, що китайські компанії уклали низку крупних угод на ринку України, зокрема йдеться про спрямування інвестицій на 3 млрд дол. у нафтовий ринок, угоду про будівництво чотирьох заводів з виробництва синтетичного газу, що дасть додатково 200 тисяч робочих місць на заводах та 100 тисяч - вугледобувним підприємствам України, та допоможе в питанні диверсифікації енергоресурсів. «Цим Україна буде економити до 4 млрд куб м газу», - додав він. Цього року Китай підписав угоду про постачання з України 120 тисяч тон кукурудзи, половина з якої вже зайшла на ринок.

«Ми бачимо інтерес у нафтогазовій сфері, АПК, безумовно, є інтерес у суднобудівній, авіа- і космічній галузях,… я б ще виділив машинобудування», - додав він і зазначив, що ряд відомих українських крупних підприємств - «Антонов», «Мотор-Січ», «Крюківський вагонобудівний завод» - вже уклали або планують укладати угоди з китайськими компаніями. Однією з перспективних - на чому наголосив під час останнього офіційного візиту Президент України - є українська ІТ-галузь із потенціалом у близько 12 млрд грн та побудова технопарків в Україні.

«Крім цього, є інтерес у сфері інфраструктурних проектів… Китайці дуже зацікавлені Кримом, де вони будуть будувати глибоководний порт в рамках Морського шовкового шляху», - повідомив Браїловський. Він додав, що зараз тривають переговори щодо участі китайських інвесторів у будівництві Кільцевої дороги та Подільського мосту в столиці , а також метро до мікрорайону Троєщина.

Член ради Україна-Китай зазначив, що про рівень взаємної зацікавленості у співпраці свідчить і численна делегація від України під час останнього візиту - близько 300 представників бізнесу, державних компаній та органів влади.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Юрій Сиротюк: «Влада ...
Наступна новина: Будинки Європи стануть ...

КОМЕНТАРІ