Владика Борис (Ґудзяк) закликав захистити українців від насилля

Владика Борис (Ґудзяк) закликав захистити українців від насилля

13.12.13 10:08 0 784
Єпископ єпархії святого Володимира Великого в Парижі владика Борис (Ґудзяк) закликав всіх вірних УГКЦ захистити український народ від насилля, несправедливості та корупції.

Про це він сказав 12 грудня, під час прес-конференції в Штабі національного спротиву, повідомляє прес-служба УКУ.

Окрім того, владика Борис (Ґудзяк) наголосив, що голос церкви має лунати не тільки на Євромайдані, а й в храмі, звідки нестимуть правду до людей.

«Те, що відбулося за останні 24 години, показало, що маленька горстка людей, озброєнні любов’ю, вірою, дружбою, піснею і молитвою на устах змогла вистояти проти озброєних силовиків. Сила відступила перед правдою і громадською солідарністю. Це є знак, який має бути дороговказом на майбутнє», – оцінив події на Євромайдані єпископ.

Він наголосив, що саме в таких умовах, коли народ об’єднується заради спільної мети, і твориться громадянське суспільство, яке прагне втілювати найкращі європейські цінності.

Разом з тим владика Борис (Ґудзяк), як і Постійний синод УГКЦ перед тим, засудив владу за черговий прояв насилля проти свого вільного громадського волевиявлення громадян України, і закликав всі сторони утриматися від використання насильства, яке може призвести до кровопролиття.

На думку єпископа, сьогоднішній Євромайдан в деякій мірі відрізняється від того, що був у 2004 році.

«Ми маємо цей досвід, коли народ підвівся, а потім відступив від відповідальності, від ангажування, що дозволило малий групі осіб брати в руки керівництво державою. цей рух пропонує нову якість. Основна риса, яка присутня на громадянському рівні – це відчуття, що ми стоїмо за певні принципи. Люди на Майдані не тому, що вони підтримують одну партію чи політика, а тому, що вони підтримують нову Україну», – зазначив владика Борис (Ґудзяк).

Як президент УКУ владика Борис (Ґудзяк) не зміг обійти увагою і факти вчинення тиску на університет зі сторони силових структур.

«Звертаюся до Міністерства освіти і науки, Міністерства внутрішніх справ, Президента України і цілого уряду від імені всіх академічних установ України, від імені ректоратів, студентів і викладачів, які у ці дні переживають різні форми залякування або тиску. Припиніть цей тиск. Це суперечить деклараціям влади та європейським принципам, до яких ми всі прямуємо. Це суперечить Конституції та законодавству України», – закликав президент УКУ.

Як член Постійного синоду УГКЦ, владика Борис (Ґудзяк) відзначив і роль духовенства у Євромайдані.

«Дуже важливою подією в цих днях стала спільна заява Всеукраїнської ради церков і релігійних об’єднань, яка закликає владу слухати людей, не застосовувати насилля, дослідити його випадки і покарати винних. Також в цій заяві є звернення до об’єднання цілого суспільства, щоб Україну не ділити. Це є один із приклад, коли на найвищому рівні Церкви діють разом», – зазначив єпископ.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Понад 360 одиниць ...
Наступна новина: У Тернополі суд відхилив ...

КОМЕНТАРІ