«Євромайдан SOS» має дані про 9 зниклих під час протестів у Києві

«Євромайдан SOS» має дані про 9 зниклих під час протестів у Києві

13.12.13 10:26 0 880
Ініціативна Фейсбук-група «Євромайдан SOS», активісти якої збирають інформацію про потерпілих, затриманих та зниклих учасників Євромайдану, надають юридичні консультації й організовують правову допомогу, має дані (станом на сьогоднішній ранок) про дев’ятьох людей, зниклих під час акцій протесту в Києві.

Зокрема, як розповіла 12 грудня на прес-конференції оператор гарячої лінії «Євромайдану SOS» Ірина Мухіна, станом на 11 грудня у їхній базі постраждалих зафіксована інформація про 200 таких осіб. 165 людей отримали тілесні ушкодження різної важкості, кілька десятків перебувають на стаціонарному лікуванні. З її слів, проти 30 осіб порушено справи про адміністративні правопорушення та проти 11 – кримінальні справи переважно за ст. 293 або 294 ККУ.

Зі слів юриста «Євромайдану SOS» Зоряни Христини, дев’ять осіб станом на сьогоднішній ранок вважаються зниклими (починаючи від 30 листопада): «Підтверджених зниклих є дев’ять. Це люди, з якими були втрачені контакти. Їх шукають журналісти, правозахисники, юристи, міліція. Чому міліція? Ми обдзвонили родичів зниклих і сказали писати заяви на пошук осіб, щоб була правова підстава, аби правоохоронці почали вчиняти певні активні дії».

«На початку таких осіб було 50, але завдяки громадській активності, ЗМІ, ця кількість скоротилася, – додала оператор гарячої лінії «Євромайдану SOS» Ірина Мухіна. – Однак наголошую, що офіційної статистики про постраждалих чи зниклих безвісти під час сутичок у Києві немає. Ці цифри не є абсолютно достовірними».

Ірина Мухіна додала, що, зокрема, зі Львова на гарячу лінію «Євромайдану SOS» надійшло до півсотні дзвінків від родичів постраждалих. З її слів, представники «Євромайдану SOS» створили активні бази постраждалих і розділили їх на три категорії: побиті, затримані та зниклі. Дуже часто особи, наголосила Мухіна, яких вважали зниклими, знаходились в СІЗО та лікарнях, однак були й ті, з якими випадково втратився зв’язок. Окрім того, є випадки, коли зниклі з’являлись, але не оголошували про це.

«Чому люди не виходили на зв’язок? Вони, перелякані, просто переховувались. Часто додому не могли повернутись через втрату документів…», – додала Зоряна Христина.

Зараз, стверджує оператор гарячої лінії «Євромайдану SOS» Ірина Мухіна, з’явились нова категорія – це студенти, свідки сутичок, які звертаються до них та повідомляють про факти залякувань і тиску. Наразі таку інформацію вони акумулюють.

Через подібні залякування ситуація невтішна, підкреслила юрист «Євромайдану SOS» Зоряна Христина. «Зі 160 людей, які зголосилися до нас як свідки й потерпілі, лише десятеро написали відповідні заяви. Це дозволило нашій владі публічно сказати, що на Майдані 30 листопада нічого не відбулося», – повідомила вона.

Відтак, наголошують активісти «Євромайдану SOS», зараз важливо не боятися і не мовчати. Щоб всі особи, які порушили право на мирний мітинг, були покарані, потрібно, щоб жертви побиття та свідки написали заяви до міліції, наголосила Зоряна Христина. З її слів, через події останніх днів до правоохоронних органів та суду люди мають низьку довіру, але це робити потрібно.

«Тому ми закликаємо побитих, свідків побиття, тих, хто має відео- і фотофіксацію, звертатись до нашої ініціативи. У нас є юристи, адвокати, які допоможуть оформити заяву так, щоб людина не була даремно притягнена до адміністративної чи кримінальної відповідальності… Якщо ми зможемо зібрати усі матеріали справи, то винні будуть притягнені до відповідальності», – зазначила юрист «Євромайдану SOS» Зоряна Христина.

«Ми не повинні говорити, що не підемо писати заяви, не будемо звертатись в правоохоронні органи. Насправді нас є більшість, всіх не посадять, не виженуть усіх студентів з вишів. Якщо ми будемо тиснути на правоохоронні органи, суди, писати заяви, завалювати їх документами, то зможемо змусити відповідати їх у правовому полі», – підсумувала оператор гарячої лінії «Євромайдану SOS» Ірина Мухіна.



Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Івано-Франківщина: НІ - ...
Наступна новина: Петро Філіпчук: Понад 255 ...

КОМЕНТАРІ