Українці вийшли на Євромайдан, бо не хочуть жити в «нео-СРСР», – іноземні ЗМІ

Українці вийшли на Євромайдан, бо не хочуть жити в «нео-СРСР», – іноземні ЗМІ

13.12.13 12:17 0 789
Українці масово виходять протестувати на Євромайдан не лише тому, що хочуть зближення їхньої країни з ЄС. Вони не бажають, щоб Україна стала Білоруссю, а їхній президент не перетворився на Олександра Лукашенка.

Про це пише Майкл Вейс на сторінках американського журналу The Foreign Policy. Він зазначає, що самоідентичність в пострадянських країнах визначає не лише вибір певних цінностей, а й розуміння того, з чим миритися народ не хоче.

Автор зауважує, що українці виходять на Євромайдан саме тому, що не хочуть жити в «нео-СРСР».

«Тут європейський вектор означає безповоротну «десовєтізацію» країни. Не важливо, якими засобами Путін зачаровує президента України, ідея одразу зрозуміла: повернення в відреставрований «нео-СРСР» з людиною Кремля на посаді президента і політичним класом, який править по-старому, по-радянськи, по-російськи», – йдеться у статті Вейса.

Як приклад успіху путінського плану американський оглядач наводить ситуацію в Білорусі – «тиранії більш класичного складу». Він пригадав протести проти чергового терміну на посаді президента Білорусі Олександра Лукашенка, які відбулися у грудні 2010 року.

Однак тоді Лукашенко силою придушив спроби змінити політичну культуру в країні.

«Впродовж останніх трьох років в Мінську панує неорадянський авторитаризм і ЄС майже облишив спроби підштовхнути його до реформ», – пише Майкл Вейс.

Як резюме, американський оглядач зазначає, що «українці не стільки тягнуться до Європи, скільки не хочуть нового СРСР білоруського зразка» в себе в країні, інформує ТСН.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Російських футбольних ...
Наступна новина: У Чернівецькій міській раді ...

КОМЕНТАРІ