Медитація має здатність позитивно впливати на гени, – вчені

Медитація має здатність позитивно впливати на гени, – вчені

13.12.13 09:05 0 809
Міжнародній групі вчених уперше вдалося виявити біологічний механізм, що лежить в основі терапевтичного ефекту глибокої медитації. Дослідники встановили, що в результаті восьми годин медитації в організмі відбуваються специфічні зміни на генетичному і молекулярному рівні.

Про це пише Medical News Today з посиланням на публікацію в журналі Psychoneuroendocrinology.

Автори – фахівці з Вісконсінського університету (США), Інституту біомедичних досліджень (Барселона, Іспанія) і Центру неврологічних досліджень інституту INSERM (Ліон, Франція) – вивчили ефект дня, проведеного у «медитації ясного розуму», на групі з 19 досвідчених медитуючих.

«Медитація ясного розуму» – стан безстороннього усвідомлення того, що відбувається. При цій формі медитації людину орієнтують фокусуватися на своєму диханні і тілесних відчуттях, спокійно пропускаючи крізь себе дискомфортні думки та емоції.

У контрольну групу входила 21 особа без досвіду медитації. Їм пропонували займатися спокійними не-медитативними заняттями у тому ж оточенні. В усіх учасників до і після експерименту визначалися рівні експресії генів, пов’язаних з циркадними ритмами, модифікацією хроматину і реакцією запалення в мононуклеарних клітинах периферичної крові. Крім того, обидві групи проходили спеціальні тести, спрямовані на оцінку показників стресостійкості організму.

На старті рівні експресії досліджуваних генів у обох груп учасників були приблизно однаковими. Однак, як було встановлено, вісім годин глибокої медитації торкнулися кілька генів деацетилази гістонів HDAC, які епігенетично регулюють активність інших генів, і про-запальні гени RIPK2 і COX2. Рівні експресії усіх цих генів виявилися у медитуючих зниженими порівняно з контрольною групою. При цьому, зниження експресії генів RIPK2 і HDAC2, як з’ясували дослідники, пов’язане зі швидким фізичним відновленням організму після викиду гормону кортизолу в ситуації соціального стресу – наприклад, коли потрібно експромтом виступити перед публікою.

Той факт, що зміни не зачепили інші гени, свідчить про те, що медитація впливає лише на деякі специфічні регуляторні шляхи, задіяні в механізмах, що лежать в основі її терапевтичного потенціалу, зазначають автори. «Зміни спостерігаються у генах, що за звичай є мішенями протизапальних і знеболюючих лікарських препаратів, тому отримані результати є базою для майбутнього дослідження можливості застосування медитативних практик для терапії хронічних запальних захворювань», – підкреслюють автори.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ