НБУ випустив 582,5 тисячі пам’ятних монет

НБУ випустив 582,5 тисячі пам’ятних монет

13.12.13 15:06 0 738
Особливим видом нумізматичної продукції Національного банку України є пам’ятні монети. Вони одночасно є і засобом платежу, і витвором мистецтва. Останні роки спостерігається значний інтерес до нумізматичної продукції. Монети користуються попитом і у колекціонерів, і у звичайних громадян. Все більше наших співвітчизників поповнюють свою колекцію українськими пам’ятними монетами. І роблять це не дарма. Адже монети з часом стають лише дорожчими, вартість їх зростає іноді в декілька разів. Крім того, використання дорогоцінного металу, висока художня цінність та сучасні технології роблять пам’ятні монети цікавим інструментом для заощадження та примноження заощаджень.
“Випускаючи монети, Національний банк України намагається привернути увагу суспільства до тем, які підтримують історію та традиції українського народу, духовні цінності людства та присвячені головному і сокровенному. Наші громадяни завжди мають змогу придбати ці чудові монети. Хто для своєї колекції, хто для подарунка, а хто для власного задоволення. Тому що такі речі як пам’ятні монети достойні зберігатися як сімейні реліквії, на видному місці”, - повідомила Вікторія Сузанська, заступник начальника Управління нумізматичної продукції та маркетингу Національного банку України.
Загалом же у 2013 році Національний банк України запланував до випуску 42 види (37 найменувань) пам'ятних монети. За станом на середину грудня 2013 року Національний банк України випустив 582 525 пам’ятних монет, а до кінця року має з’явитися ще 70 тисяч.
Їх тематика дуже різноманітна: монети, присвячені видатним особистостям та знаменним подіям, пам’яткам української історії, на підтримку міжнародних програм тощо, об’єднані у серії.
Наприклад, “Духовні скарби України”, “Видатні особистості”, “Видатні особистості України”, “Пам'ятки архітектури України”, “Флора і фауна”, “Спорт” і багато інших. «Деякі з них започатковані ще в 1995 році. Національний банк продовжує започатковані раніше серії і розпочинає нові, наприклад, в минулому році розпочато серію “Області України”, − додала Вікторія Сузанська.
Наприклад, монета “Материнство”, що присвячена берегині роду, символу святості, вічності, тепла та любові, доречно буде презентувати мамі або новонародженій дитині; монети із серії “Спорт” − чудовий подарунок дітям та дорослим, що займаються спортом, монета “Рік Коня” із серії “Східний календар” стане прекрасним подарунком до новорічних свят. Тож, кожна людина може знайти у розмаїтті пам’ятних монет щось цікаве.
Українська нумізматика ще зовсім молода, але вже змогла стати помітною сторінкою в міжнародній та вітчизняній історії. За невеликий період Національний банк України розбудував власне монетне (і не тільки) виробництво, створив школу художників-медальєрів, увів в обіг понад 600 найменувань монет. У дизайні монет використовуються різноманітні новітні технології, це і голограма, і позолота, і тамподрук, і патенування тощо.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Крупний бізнес шукає ...
Наступна новина: Відбулося підсумкове ...

КОМЕНТАРІ