Толерантність… Погляд з Закарпаття

Толерантність… Погляд з Закарпаття

14.12.13 12:27 0 840
Особливості сприйняття.

Останнім часом різні політичні сили закликали нас до толерантності. З екранів телевізорів, зі сторінок газет та журналів ми тільки і чули – толерантність, толерантність, толерантність…але що ж вони мали на увазі? Давайте разом розберемось.

Давньогрецькі філософи-софісти перед тим, як починати дискусію, завжди починали діалог з того, що узгоджували терміни. Адже під одним і тим словом кожен розуміє щось своє. Вони були люди розумні, тому і нам не завадить скористатися їхнім досвідом.

Толерантність – доброзичливе та терпиме ставлення. Основою толерантності є відкритість думки та спілкування, особиста свобода людини та поцінування прав та свобод людини. Крім того, толерантність означає активну життєву позицію людини, а не пасивно-терпиме ставлення до навколишніх подій. Толерантний чоловік не повинен бути терпимим до всього. Те, що порушує загальнолюдську мораль не повинно сприйматись толерантно. (http://etyket.org.ua)

Виходячи з цього визначення починаєш розуміти, що частина речей, до яких нас закликають ставитися з толерантністю, не підпадають під таке ставлення.

Наприклад, останні декілька років різноманітними СМІ пропагандується толерантне ставлення до одностатевих стосунків. Пробачте, але ж одностатеві стосунки – це порушення загальнолюдської моралі, причому не тільки західної!! І не тільки моралі, але і природі людини. Як то кажуть: «природа не дура, а Бог не каліка». А одностатеві стосунки – не природні, і можна приймати сто тисяч законів на догоду політичній кон`юнктурі – від цього вони природними не стануть, дітей від таких стосунків не буває! Виходить, що пропаганда нас дурить, і до цього питання не можливо ставитись толерантно, навпаки… цікаво, ідемо далі.

Приклад другий. Нам раніше, до останніх подій у країні, розповідали, що треба толерантно ставитися до інших політичних поглядів. Що ж, це є абсолютно прийнятним та обґрунтованим. Тільки такий спосіб мислення ті дій є демократичним. Наприклад, нещодавно, Кличко-молодший як раз про це домовлявся з командиром «Беркута»:

Браво толерантності!!! Колись президент Ющенко закликав ветеранів ВВВ толерантно ставитися до учасників УПА. А тепер його однодумці, чомусь забули про толерантність і зруйнували пам`ятник Леніну. Особисто я вважаю, що комунізм – це лихо, а Ленін – самий кривавий тиран новітньої історії. Але руйнування пам`ятників – вандалізм. Хочу всім пригадати, що саме більшовики почали зносити скульптури та церкви. Зі злом не можливо боротися методами, яке застосовую саме зло. Інакше, в чому буде різниця? Якщо ми забудемо про погане в нашій історії, то не зробимо необхідних висновків і знову будемо наступати на ті ж самі «граблі». Закарпаття може виступити прикладом для всієї України, як зберігати пам`ять. У нас є і стела присвячена прориву Брусілова-Мамонтова на Ужокському перевалі, і пам`ятник воїнам Австо-Угорської арміЇ у селі Великі Ком`яти. І нікого не бентежить те, що ці воїни воювали по різні боки кривавої м`ясорубки Першої Світової. От це і є сама справжня толерантність.

Було б непогано, щоб всі наші лідери пригадали цей термін. І замість брутального фарсу, який розігрується тепер у столиці держави, почали хоч трохи толерантно ставитися до опонентів та до всього населення країни. Інакше…інакше прийде велике лихо…та велика кров.

Владислав СЕРГЕЄВ

«Карпатський Об’єктив»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Ольга Герасим’юк: ...
Наступна новина: На Тернопіллі я зроблю все ...

КОМЕНТАРІ